Jeziva priča prevarenih hrvatskih studenata koju morate pročitati: ‘Život nam je stavljen na kocku!’

Autor: Marko

Ogorčeni studenti iz Pregrade od školovanja moraju odustati iz financijskih razloga, ali i zbog suludih odluka koje se prelamaju preko njihovih leđa.

Hrvatska je zemlja znanja, floskula je kojom se naši političari razbacuju kada god im je potrebno, a sve to u cilju osiguranja vlastitih pozicija. No, dok se oni hvale, u zemlji koja nastoji biti zemljom znanja događaju se posve sulude stvari. Naime, studenti fizioterapije u Pregradi od obrazovanja će morati odustati zbog financijskih razloga, a našem portalu obratili su se u želji da javnost dozna što im se događa. Problemi koji se dugo vuku svoj epilog dobili su 15. rujna ove godine kada su bili pozvani na sastanak na kojem su ih obavijstili da se tijekom upisa u višu godinu njihov dislocirani studij Lavoslava Ružičke iz Vukovara ukida u Pregradi.

“Naime, bivša dekanica Gordana Bujišić prošle godine kod upisa na prvu godinu obećala nam je da ćemo studij kao što smo i upisali završiti na dislociranom studiju fizioterapije u Pregradi. Sada nam je rečeno da je dislocirani studij fizioterapije u Pregradi izgubio dozvolu za rad 2012. godine i da nema novaca za financiranje profesora, a mi se sada pitamo: “Zašto su nas uopće upisali ako nije bilo sigurno da ćemo moći završiti ovdje u Pregradi”. Svi smo izvanredni studenti i plaćamo visoku školarinu, a sada se pitamo kamo idu svi ti novci, zar nisu oni namijenjeni za financiranje profesora”, zbunjeni su ovi studenti.

Veleučilište im je omogućilo upis na Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, također u statusu izvanrednog problema, ali tek tu nastaju dodatne komplikacije. Kada je srednja škola završila morali su odabrati na koji studij krenuti, a svi su željeli upisati fizioterapiju te su imali izbor gdje studirati.

“Između Zagreba, Rijeke, Splita i Vukovara, izabrali smo dislocirani stručni studij u Pregradi. Pregradu smo odabrali zbog različitih razloga. Ono što nas je najviše privuklo je sama udaljenost našeg prebivališta odnosno udaljenost od boravišta do fakulteta jer mnogi od nas su imali mogućnost upisa kao redovni studenti u drugim gradovima, ali ipak smo odabrali Pregradu. Te se osjećamo prevareno i izigrano”, kažu razočarani studenti. Puno njih zaposleno je u obližnjim toplicama, točnije bolnicama pa im je izuzetno bitan studij, kako bi stekli što više znanja, vještina i naravno sposobnosti. Uz plaćanje visoke školarine s odlaskom u Zagreb bili bi primorani sami financirati stanovanje i hranu, a Pregrada im pak nudi znatno niže cijene stanovanja i hrane.

“Nažalost, zbog financijskih mogućnosti, za mnoge studente iz ove grupe to znači prekid studiranja. Žalostan je to primjer kako nesposobnost, samovolja i političke nesuglasice u „Lijepoj našoj” stavljaju na kocu živote studenata i igraju se njihovom sudbinom. Ovo možemo razumjeti jedino tako da (prozvana) nadležna vlast ne želi obrazovane u svojoj sredini, kako bi vladali još samovoljnije. Na Ministarstvo smo uputili upit „što se to događa” i dobili odgovor da se u Pregradi ukida Studij fizioterapije zbog korupcije i malverzacije s prijevozom i smještajem predavača. Neka javnost procijeni jesu li za to krivi studenti? Mogu li jednostavno otpuhnuti generaciju studenata, koji su mahom i Pregračani”, zapitali su se ovi mladi ljudi. Nemoćni i prepušteni sami sebi zbog svega navedenog putem medija traže argumentirane odgovore i službeno očitovanje odgovornih.

“Zašto nam se ne omogućava nastavak započetog studija na lokaciji i pod uvjetima pod kojima smo upisali studij? Tko će i na koji način rješavati prekinuta studentska prava studentima koji ne mogu nastaviti studirati upisani studij na lokaciji u Vukovaru (ili u Zagrebu)? Tražimo sanaciju neodgovornosti nadležnih u ovom slučaju: gradonačelnika Pregrade i (ne)odgovornih za ukidanje studija na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. Tražimo da se uključe u rješavanje slučaja nadležno MZOS i akademska zajednica”, zaključuju svoju priču studenti fizioterapije iz Pregrade.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.