Screenshot

Jeste li primijetili? Tajna sukoba Šešelja i Plenkovića

Autor:

Premijer Andrej Plenković impresionirao je dio hrvatske javnosti odgovorom kojega je kuvertirao na adresu Aleksandra Šešelja, nakon njegova izlaganja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu. Sin ratnog zločinca Vojislava Šešelja ondje je vrijeđao Hrvatsku, a na prekinuto izlaganje replicirao mu je hrvatski premijer. Kako se to u dijelu hrvatske javnosti prezentiralo, premijer Plenković oštro mu je poručio kako jabuka ne pada daleko od stabla.

“Koliko ja razumijem, Vijeće Europe se bori za demokraciju i vladavinu prava. Danas pred sobom imamo čovjeka koji glorificira Jasenovac, koncentracijski logor za 700 tisuća Srba, Židova i Roma, koji glorificira Bleiburg, lidera neonacističkog režima u srcu Europe koji tretira Srbe kao građane drugog reda”, rekao je Šešelj, prije nego što ga je prekinula predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier.

“Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program ‘Velike Srbije’ koja bi uključivala teritorij Bosne i Herceovine i Hrvatske”, rekao je Plenković, čiji je odgovor pozdravljen pljeskom nazočnih delegata iz parlamenata članica Vijeća Europe.

Šešelj junior sličnom se retorikom poslužio i tijekom izlaganja hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić koju je pitao kada će Hrvatska vratiti Republiku Srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža. No, svakako je zanimljivo sagledati ovu priča sa šireg spektra. Naime, ova prepirka na relaciji između Šešelja i premijera dolazi u vrlo zanimljivom trenutku.

Hrvatska javnost posljednjih se dana bavi referendumom o promjeni izbornog zakonodavstva, a jednako tako sve intenzivnije se progovara o neugodnoj strani Plenkovićeve mirovinske reforme. Liječnici prosvjeduju, a stanje nacije generalno nije najbolje, baš kao niti premijerov rejting te odnosi s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja svako malo pikne premijera u najbolnije točke. U skladu s time Plenkoviću itekako godi skretanje s ključnih tema pa se postavlja pitanje je li ovaj konflikt sa Šešeljem tek dio igrokaza kojim se javnosti pokušava skrenuti pažnja s ključnih i znatno važnijih tema.

Nije tajna da je sam Šešelj u nekoliko navrata izjavljivao kako je hrvatskoj predsjednici svojim javnim nastupima pomagao da dobije izbore pa se sukladno tome valja zapitati pomaže li sada ovaj ratni zločinac i premijeru koji se sve teže snalazi u problemima oko sebe. Podsjetimo, istupu ovoga tipa javnost je svjedočila i nedavno kada se u Beograd zaputio Gordan Jandroković i njegova karavana. Tom prigodom Srbiju je predsjednik Sabora napustio protestno stoga što je radikal Šešelj zapalio hrvatsku zastavu te vrijeđao hrvatsku državu. Još tada general Ljubo Ćesić Rojs za naš je portal izjavio kako nije nemoguće da je taj konflikt isceniran, jer se nekoliko dana prije sukoba pod prozorom HDZ-a okupila vojska nezadovoljnih prosvjednika koji su izražavali negodovanje ratifikacijom Istanbulske konvencije. Slučajno ili ne, i ovaj posljednji konflikt dolazi u intrigantnom trenutku te ostavlja prostora za promišljanje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.