JESTE LI PRIMIJETILI? KRENULO JE! Ovo je veliki Plenkovićev plan za osvajanje trećeg mandata

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković polako, ali sigurno ulazi u pripreme za osvajanje trećeg uzastopnog mandata za što su među njegovim suradnicima već razrađeni ključni koraci, s tim da oni već sada naglašavaju kako će za ovu Plenkovićevu borbu ključna biti iduća 2023. godina, što bi moglo biti izazovno.

”Iduće godine očekuje nas recesija, inflacija će nastaviti divljati, pitanje je kako će se razviti rusko-ukrajinski rat i kako će se on odraziti na energetsko tržište, Plenković je ionako već potvrdio da je vrijeme jeftine energije iza nas, a osim toga pitanje je i kako će se Plenković postaviti po pitanju unutarstranačkih sukoba u HDZ-u”, nabraja naš sugovornik te tvrdi da je nedavno Plenkovićevo izvješće o radu Vlade doista bio svojevrsni početak pretkampanje.


Veliki planovi

”Plenković zaista u narednom periodu kani krenuti u izgradnju škola i vrtića, tu su i već spomenuti stadioni, besplatni obroci za školarce, socijalni paketi pomoći za najugroženije skupine građana, a u konačnici i dogovor sa sindikatima čijim je zahtjevima udovoljio bez puno natezanja”, kaže naš sugovornik te napominje kako se Plenković doista nalazi u kompleksnoj situaciji jer je ovo treća godina velike krize koja je krenula s covidom, a nastavila se s energetskom krizom koja se odrazila na cijene prehrambenih proizvoda, a tu je dakako i već spomenuta inflacija.

”Sve to premijer za sada donekle drži pod kontrolom, a ako tako nastavi ne bi trebalo biti problema za osvajanje trećeg mandata, nemojte zaboraviti da je Plenković u covid krizi osvojio svoj drugi premijerski mandat, dakle njemu krizne situacije u jednu ruku i idu u prilog jer u takvim okolnostima građani biraju stabilne, sigurne opcije pošto naprosto nisu skloni eksperimentima”, smatra naš sugovornik. Od velikog značaja za Plenkovića jest i to što Hrvatska uskoro postaje članica eurozone.

”Plenković je veliku sreću imao s bivšim ministrom financija Zdravkom Marićem, u njegovom mandatu osiguran je najveći kreditni rejting u povijesti, ali je pitanje hoće li i kako će novi ministar Primorac znati upravljati državnim financijama u ovim kriznim vremenima, on s jedne strane nema iskustva, a s druge strane do sada se nije pokazao kao pretjerano socijalno osjetljiv, Marić je tu uspješno pronalazio balans. Ministri poput Primorca, ali i poput Filipovića ili primjerice Marije Vučković i jesu slabe točke Plenkovićeve vlade, oni bi trebali biti kičma razvoja, nositelji reformi, a to se od njih ne vidi, imate tu i Beroša koji je nedavno predstavio solidnu reformu zdravstva, ali je pitanje kako će Beroševe ideje funkcionirati u praksi, jer nam kronično nedostaje medicinskog osoblja, vrlo je važna i reforma pravosuđa, tu također Plenković tapka u mjestu, ministar Malenica je bezidejan i neprepoznatljiv, što također nije razlog za optimizam”, nabraja naš sugovornik pa kao još jednu snažnu kariku Plenkovićeve borbe za treći mandat navodi ulazak u Schengen.

Obnova ni blizu kraja

”Ulazak u Schengen i uvođenje eura su dva temeljna cilja Plenkovićeve borbe za treći mandat, ali Plenković ni u kom scenariju ne može, i ne smije zaboraviti proces obnove potresom porušenih područja, mediji su već ozbiljno nagrizli ministra Paladinu, dojam je da on obnovu neće provesti, s tim se Plenković ozbiljno kocka”, smatra naš sugovornik te napominje da će se predsjednik Vlade definitivno morati pobrinuti za mir u unutarstranačkim redovima. ”Tenzije među takozvanim desničarima unutar HDZ-a već sada rastu, Plenković će tu morati lupiti šakom o stol i pokazati tko je gazda u stranci, on je na to spreman, i tu bi moglo biti svega. Sreća je za njega što se oporba još uvijek nije uspjela ujediniti, a pitanje je hoće li uopće išta i biti od toga njihovog ujedinjenja”, naglašava naš sugovornik te napominje da će Plenkovića i u narednom periodu zasigurno degradirati predsjednik Zoran Milanović s kojim je premijer u sukobu već neko vrijeme.

”Plenković taj sukob neće prekinuti, njemu to ide na ruku, ali mu ne ide na ruku to što Vlada nije uspjela apsorbirati novac iz europskog Fonda za oporavak pri čemu je Hrvatska ostala bez 5,3 milijarde kuna jer nismo uspječli pripremiti projekte za financiranje. To je samo jedna od stavki na kojoj će Milanović, Grmoja i oporbenjaci bušiti Plenkovića, kojemu je stranački i osobni rejting već sada poljuljan”, tvrdi njegov suradnik koji ujedno smatra da će osim eura i Schengena Plenković građanima doista morati ponuditi konkretnija rješenja kako bi se zadržao na postojećoj poziciji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.