Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

JESTE LI IM UZALUD PLJESKALI? Lora Vidović: Građani najviše prigovaraju na zdravstvo

Autor:

Premda su građani Zagreba prije nekoliko dana sa svojih balkona uslijed pandemije koronavirusa zapljeskali marljivim zdravstvenim djelatnicima, ako je suditi po broju pritužbi upućenih pučkoj braniteljici dobar dio građana prije krize ipak nije bio zadovoljan situacijom u hrvatskom zdravstvu koje se probilo na prvo mjesto po broju pritužbi građana.

Prema izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović za prošlu godinu od ukupno 2506 pritužbi građana, njih 282 odnose se na zdravstveni sustav, 270 prijava zaprimljeno je za diskriminaciju, a visoko na listi prijava nalaze se i kršenja radnih prava, kao i prava pri zapošljavanju.

Prema istom tom izvješću, najugroženija su prava građana slabijeg imovinskog stanja i osoba starijih od 65 godina pa stoga Vidović upozorava i na sve dublje socijalne nejednakosti, ali i na nedostupnost javnih usluga kao i na probleme građana s pravosuđem.

“Poštovani, izrasla mi je nekakva kvržica na oku i poslao sam uputnicu na centralu naručivanja i dobio sam više nego žalostan odgovor. Da li je moguće da me se naručuje na pregled tek u rujnu 2020.? Molim Vas za Vaše objašnjenje da samo jedna doktorica radi pregled na očima i kako je to moguće. Nadam se da kvržica nije zloćudna i da nitko od vas, ili još gore vaše dijete neće imati potrebu naručivati se preko centralnog naručivanja”, jedan je od prigovora građana koji se odnosi na zdravstvo, a osim toga u ovom resoru problem je osjetno povećanja listi čekanja, a građani se žale i na kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga.

Stanovnici ruralnih područja žalili su se na nedostupnost bilo kakve liječničke pomoći, a neki građani požalili su se na manjak palijativne skrbi dok bio njih navodi i probleme nastale radi loše liječničke komunikacije. Prema izvješću, Hrvatskoj fali 188 timova obiteljske medicine, 53 tima pedijatrije, 59 ginekologije, a otkako smo ušli u EU do konca prošle godine iz Hrvatske je otišlo 861 liječnika, lani njih čak 127 pa se shodno tome postavilo pitanje tko će liječiti Hrvate sada uslijed pandemije koronavirusa, ali i u budućnosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.