Jeremić o Josipoviću

Autor: hina

"Ne želim produbljivati polemiku i utjecati na dalje diskusije u Zagrebu, u kojem očigledno ne postoji zajedničko gledanje na politička pitanja", kazao je Jeremić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić odbacio je kritike hrvatskih dužnosnika da je “zloupotrijebio” izjave hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u parlamentu BiH, prenosi u petak srbijanska agencija Beta.

“Ne želim produbljivati polemiku i utjecati na dalje diskusije u Zagrebu, u kojem očigledno ne postoji zajedničko gledanje na politička pitanja”, kazao je Jeremić.

Srbija je u potpunosti posvećena regionalnoj suradnji i mora se pogledati u prošlost da bi se krenulo dalje jer je to “jedini mogući put”, kazao je Jeremić te izrazio nadu da će “i Hrvatska imati snage krenuti naprijed”.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u srijedu je ocijenilo da je srbijanski šef diplomacije u svome govoru u Anconi zloupotrijebio izjavu žaljenja koju je za posjeta Bosni i Hercegovini dao hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Jeremić je u srijedu na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) govorio o tome da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli popravljati i zatim kazao da je Srbija “također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele”.

Nakon MVPEI-a, Jeremićevu izjavu kritizirali su i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, koja je njegovu izjavu također ocijenila zloupotrebom Josipovićeva govora, kao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u četvrtak je kao glavnog krivca za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije imenovao bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.




Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su “politike pogriješile u BiH”.

Predsjednik Josipović je u govoru zastupnicima u BiH 14. travnja rekao kako duboko žali što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća pridonijela stradanjima ljudi i podjelama.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.