fbpx
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

JELIĆ POSLAO MILANOVIĆU BRUTALNU PORUKU OKO PROSLAVE OLUJE U KNINU! Prisjetio se i napada na sebe: ‘Ne želim znati tko mi je stavio nož pod grlo i pištolj na čelo!’

Autor: Daniel Radman

Današnji gost Aleksandra Stankovića u “Nedjeljom u 2” bio je novi župan Šibensko-Kninski Marko Jelić. Nezavisni Jelić je bio jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora na kojima je svrgnuo ‘vječnog župana’ Gorana Pauka. Prije četiri godine Jelić je također napravio iznenađenje, tada je svrguno s vlasti Josipu Rimac s mjesta gradonačelnice Knina.

Njegov mandat birači su očito ocijenili kao uspješan pa je na ovima otišao stepenicu više. Za početak, osvrnuo se na svoje djetinjstvo u gradu. “Gledajući Knin u tom razdoblju, imao sam lijepo djetinjstvo. Moja obitelj, mi smo živjeli jako lijepo, imali smo kuću malo izvan grada…”

No, već kao mladić doživo je da mu netko stavlja nož pod grlo, pištolj na čelo: “Dogodilo se to značajno prije početka rata, ’87. godine. Ne znam što bi rekao. Bilo je to ‘kuhanje’ događanja koje se pripremalo u raznim kuhinjama, mlade ljude se uvjeralo da su oni s druge strane neprijatelji. Moj djed koji je bio milicajac, Srbin porijeklom, koji me je naučio da volim Hrvatsku, otišao je nakon toga do diretkora škole koji je bio Hrvat. Mora se reagirati, ali kad nešto krene krivo, ne možete to zaustaviti”, ispričao je. Pištolj na čelo uperen mu je ’91. godine. Dodao je da ga uopće ne zanima tko su bili mladići koji su mu prijetili nožem i pištoljem. “U Kninu su svi imali oružje 1991. godine. Ne želim se toga sjećati.”

HDZ je bio put oslobođenja Hrvatske

Stanković je njegove prilike usporedio s novim pulskim gradonačelnikom, on je bio u sjemeništu, Jelić u katoličkoj školi, a potom se učlanili u HDZ. Zoričić je rekao da je to bilo ‘normalno’.

“Gospodin Zoričić je porijeklom iz naše županije, Pakova Sela, tamo je učvršćena usmjerenost prema vjeri. Ja sam se učlanio u HDZ, otac je bio osnivač, i tamo su svi išli. Imali ste dvije stranke, znači HDZ i SDS tada, i nešto malo naznaka SDP-a. HDZ je bio pokret koji je prihvatila većina stanovnika ove zemlje, oni koji osjećaju da im je ovo domovina, da je to put za oslobođenje Hrvatske. I bilo je tako, ali vidite i sami tko se tu sve uključio zbog vlastitih interesa”, rekao je o svom putu s HDZ-om.

U Njemačkoj sam imao novac i karijeru, ali nisam bio sretan

Jelić je po struci molekularni biolog, a znanstvenu karijeru imao je u Njemačkoj. No, vratio se na poziv ministra Primorca.

“Želim zahvaliti njemačkoj državi koja mi je to omogućila, vratio sam se zbog djece. Što vam znači novac ako niste sretni. Ja sam dobivao i druge ponude, tamo bi vjerojatno bio profesor sa svojom grupom, ali ne bih bio sretan, niti je slava niti novac garancija da će vaša duša biti zadovoljna. Usko sam vezan za obitelj, majku, sestre, brinemo se jedni o drugima.. Trebate živjeti tamo gdje vam je ugodno, gdje se osjećate dobro.”

Stanković je prokomentirao da je za jednog političara prilično nekonfliktna osoba.
“Moj pokojni otac iznimno je diplomatičan, mama je toliko pravdoljubljiva, ona odmah reagira. Nekako sam uspio da se sklopom tih gena i svojim obrazovanjem ponašam umjereno”, prokomentirao je.

HDZ-ovci pak tvrde da je i on, kao i njegovi suradnici, “od krvi i mesa”, a u kampanji su išli na ‘poštenje’, sa stavom da su drukčiji.

“Svatko govori o sebi. Mi smo pokazali, tamo gdje su nezavisni na vlasti, kako se odnosimo prema javnom novcu. Pa zašto je Općina Primošten od Stipe Petrine najrazvijenija županija?”

Upravo mu je koalicija s Petrinom kušnja, smatrao je Stanković, koji je ocijenio da su njih dvojica posve drugačiji tipovi političara.
“Po temperamentu je, imamo mi svojih skokova i padova, ali u svakom slučaju on je pošten. Komunikacija koju ima nije moja, no ta komukinacija možda je rezultat njegovih frustracija. Zamislite da imate 700  kaznenih prijava i ni jednu potvrđenu. Ja sam imao 10-ak prijava jer sustav dopušta da se netko anonimno preko državnog aparatom razračunava s neistomišljenicima.”

U Kninu Srbi i Hrvati žive zajedno

Dotaknuo se i suživota Hrvata i Srba u Kninu.

“Jednostavno, u Kinu sve funkcionira, mi se međusobno dobro razumijemo. Mi nismo u suživotu, mi živimo zajedno. Ja ne vidim razloga zašto bi o tome pričali. U kampanji to nije bila tema, znači da smo uspjeli. Tko je Hrvat, Albanac, imamo i Kineza, Pakistanaca… Kulturni identitet oni trebaju gajiti, a mi poštovati. Zašto bi radili sukob oko nečega? Je li netko manje čovjek zato što pripada nekoj etničkoj ili vjerskoj zajedinici?”, upitao je.

Prokomentirao je i prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da se proslava Oluje ne obilježava samo u Kninu. Stanković je još dao opasku da je grad prazan cijele godine izuzev za vrijeme proslace.

Grad nije prazan, mi živimo normalan život. To je nama normalna dinamika, za obilježavanje proslave imamo 15 dana intenzivnije stvari, dolazi nam značajan broj ljudi. Predsjednik ima svoj stav, ne bih htio imati predsjednika koji nema stav. Hoće li Glina, Vukovar, Zagreb, Vojnić, Rijeka odrađivati slavlje na svom lokalitetu, trebali bi, ali centralno mjesto mora biti Knin. U 9 i 43 kad se podiže zastava, mislim da je to toliko važno i simbolično da nemamo zašto o tome raspravljati”, poručio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.