fbpx
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jelenić nakon sastanka o Brkiću: ‘Rekonstruirat ćemo spis jer ga trenutno nema u Općinskom državnom odvjetništvu’

Autor: Dnevno.hr

Iza zatvorenih vrata održana je u četvrtak sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koju je predsjednik Odbora SDP-ov Ranko Ostojić sazvao zbog recentnih događaja vezanih za ugrožavanje javnosti putem SMS-ova i curenja informacija te svih mogućih zloupotreba položaja.

Glavna tema sjednice bio je, dakako, Milijan Brkić koji je, prema napisima Nacionala, 2011. godine odavao podatke iz istrage o elitnoj prostituciji.

Na sjednici su bili ravnatelj policije Nikola Milinai ravnatelj SOA-e Daniel Markić te glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, a sjednica se s obzirom na temu održavala iza zatvorenih vrata.


Po njezinu završetku Jelenić je medijima dao izjavu.

“Provjere koje sam izvršio, nesporno je da je na temelju saznanja koje je imalo Državno odvjetništvo istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnijelo prijedlog za ispitivanje određenih osoba u svojstvu svjedoka. Ti svjedoci su ispitani. Radi se o osobama koje su prije toga svoja neformalna saznanja iznijela policiji i u tom istražnom postupku ta svoja saznanja nisu ponovili. To znači da nema terećenja odnosno da saznanja koja su neformalno data i koja ne mogu biti dokaz u kaznenom postupku kad su se pretočila u ono što bi mogao biti dokaz, nisu se podudarala”, rekao je Jelenić, dodavši da se drugim riječima može reći da se nije otkrilo tko je odavao podatke.

Nije mogao reći je li u službenoj dokumentaciji spominjano ime Milijana Brkića.

‘Probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema’

“Ono što vam ne mogu reći, a to je li u policijskim neformalnim dokumentima bilo čije ime spominjano. Samo kažem da one osobe na temelju čijih se neformalnih izjava krenulo u postupanje to kao svjedoci nisu pred sucem ponovili”, rekao je Jelenić.

Na pitanje je li se onda nastavilo s drugim radnjama, Jelenić je rekao: “Da bih mogao odgovoriti na ovo pitanje, probat ćemo rekonstruirati spis predmeta, jer njega u ovom trenu u Općinskom državnom odvjetništvu nema.”
“Ja s tom problematikom nisam bio upoznat, jer provjerama na višim državnim odvjetništvima Županijskom državnom odvjetništvu i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske utvrđeno je da Općinsko državno odvjetništvo nije svoje nadređene izvijestilo”, rekao je Jelenić, dodavši da 2011. godine nije bilo nikakvog zataškavanja.

Dodao je i da ne zna je li Milijan Brkić dao iskaz.

“Govorimo o najfriškijem predmetu. Ja ne znam što govore i na koji način usmjeravaju rad nadležnih tijela, ali svi oni koji trebaju dati iskaze, vjerojatno će biti pozvani da daju iskaze onda kad bude poznato da je to za proces istrage najbolje”, rekao je Jelenić.
Istaknuo je da sustav funkcionira. “U svakom žitu ima kukolja, ali ovaj sustav je u stanju taj kukolj prepoznati i kad postoje okolnosti protiv tog kukolja podignuti prijavu”, rekao je.

Jelenić je rekao i da za curenje informacija ne postoji nikakva sankcija. “I zato ih možemo naći u medijima”, rekao je.

“Očekujem da rezultati budu u najkraćem mogućem vremenu, a ne smiju biti nauštrb postupka istrage”, kazao je Jelenić, prenosi N1.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.