Photo: Patrik Macek/PIXSELL

JELENIĆ: ‘Dojam je da prijave stoje u ladicama, a mi toliko ladica nemamo’

Autor: Hina

 Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je u četvrtak podržao prijedlog Vlade da se za novog glavnog državnog odvjetnika imenuje Dražen Jelenić, zamjenik dosadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Jelenić je pred članovima Odbora istaknuo da rad na predmetima korupcije i dalje ostaje prioritet DORH-a, uz slučajeve organiziranog kriminala i ratnih zločina. Njegov je cilj, bude li izabran, nastaviti put razvoja DORH-a.

Dojam je da prijave stoje ladicama, a mi toliko ladica nemamo

“Svjestan sam percepcije javnosti o radu DORH-a, o čemu imam svoje mišljenje, ali treba voditi računa o njoj”, poručio je Jelenić dodavši kako se stvara dojam da “prijave stoje ladicama, a mi toliko ladica nemamo”.

Također je svjestan da se percepcija javnosti formira na slučajevima korupcije, ratnog zločina, gospodarskom kriminalitetu i nekim predmetima općeg kriminaliteta poput slučajeva ubojstva, razbojništva, otmice i silovanja.

“Namjera mi je revitalizirati odnos DORH i kriminalističke policije te ojačati županijska Državna odvjetništva koji su kičma državnoodvjetničkog sustava”, najavio je Jelenić.

Za sebe je rekao kako je “dijete Državnog odvjetništva” i da to nije ništa loše, cijeli radni vijek uči od starijih kolega, a zadnji s kojim je radio je upravo Cvitan. Njemu, kazao je, s obzirom na iskustvo treba dati pravo mjesto i zadaće.




Branimir Bunjac iz Živog zida upitao je je li bilo pokušaja utjecaja politike na rad DORH-a i kako bi reagirao ako bi politika pokušala utjecati na njegov rad.

“Ne da bih se postavio, nego po tom načelu radim 25 godina. Ne da nije bilo utjecaja politike, nego ni bilo kojeg ni bilo čijeg utjecaja na moj razum i znanje da mogu zaključiti ima li nešto u predmetima ili nema”, kazao je Jelenić.

Na Bunjčevo pitanje radi li glavni državni odvjetnik na održavanju tanke parlamentarne većine Jelenić je odgovorio da “DORH ne kalkulira s ljudima i vremenima”.




“To što se neki postupci povezuju s političkim zbivanjima, to se ne može izbjeći. Iduće godine su europski izbori, bili su lokalni izbori, stalno se nešto u političkom životu događa, i da se time bavimo ne bismo imali vremena nekoga optužiti”, istaknuo je je Jelenić.

Nastavit će se borba protiv korupcije i lokalnih šerifa

Poručio je da će “Cvitanova paradigma” po kojoj će se “lokalne jedinica osloboditi lokalnih šerifa” biti dodatno osnažena i da će nastaviti tamo gdje je Cvitan stao.

“Što se tiče paradigme, ne samo lokalni šerifi nego i tolerancija prema bilo kojoj korupciji, od lokalne do državne razine, za DORH nije prihvatljiva”, poručio je. Dodao je kako DORH nije prestao raditi na predmetima ratnog profiterstva i privatizacije.

Što se tiče efikasnosti u rješavanju slučajeva ratnih zločina, istaknuo je da bez sinergije svih koji mogu prikupljati dokaze i podatke, od tajnih službi, policije i DORH-a i u konstruktivnoj suradnji s kolegama iz Srbije i BiH, nema kvalitetnog rada.

“Znam da se, gdje god je moguće, osiguravaju dokazi i tamo gdje nemamo poznate počinitelje. Kada naiđemo na svjedoka koji može relevantno govoriti, traži se njegovo ispitivanje u svojstvu svjedoka i priprema se spis za trenutak kada će policija otkriti počinitelja”, pojasnio je Jelenić.

HDZ-ovom Stevi Culeju, koji je upozorio na veliki broj predmeta u kojima se sudi hrvatskim braniteljima, te se zapitao “jesmo li mi napadnuti ili smo napadali”, Jelenić je odgovorio kako razumije njegovu gorčinu, dodavši da je od 3500 osoba procesuiranih za zločine u Oluji DORH revidirao veliki broj postupaka i odustao od njih, tako da je broj procesuiranih danas puno manji.

Predstavljajući Vladina kandidata, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da izbor Jelenića nije akt neprijateljstva prema Dinku Cvitanu, koji ostaje u sustavu kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.