Cropix

Jelena Veljača kandidirat će se za predsjednicu? Poznati analitičar: ‘Ona bi mogla ugroziti Milanovića’

Autor: Barbara Vugrinec

Kod SDP-ovaca dvojbi nema: predsjednički kandidat na izborima bit će njihov bivši šef stranke i nekadašnji premijer Zoran Milanović. Jedno se vrijeme među SDP-ovcima spekuliralo o mogućnosti predizbora u stanci, ali to nije odgovaralo aktualnom predsjedniku Davoru Bernardiću, jer bi u tom slučaju možda određeni dio članstva usprotivio njegovoj odluci da u utrku za Pantovčak pošalje Milanovića.

Drugog izbora među kandidatima SDP-ovci nisu ni imali. Bilo je nekih govorkanja da abmicije za utrku na Pantovčak imaju Tonino Picula i Ivo Josipović. Ipak se Bernardiću Milanović činio kao optimalan izbor i zato je blagoslovio njegovo jurišanje na Pantovčak. Njihovim je razgovorima uvijek prisustvovao Ivan Račan, pa se može očekivati da će i on sudjelovati u predsjedničkoj kampanji.

Milanović nije slučajan kandidat. Prije odluke, SDP-ovci su provodili istraživanja među svojim redovima. Kako saznaju iz Jutarnjeg lista, napravljena je anketa iz stranačkog kontaktnog centra među članstvom i simpatizerima, koja je dokazala da je bivši premijer i dalje omiljen, jer je dominirao u anketi u odnosu na imena poput Tonina Picule, Ive Josipovića, Biljane Borzan i drugih. Drugu su anketu iz SDP-a naručili preko slovenske agencije, a njome su bili obuhvaćeni članovi stranke, simpatizeri i drugi birači.

Do kraja lipnja, Glavni bi odbor stranke trebao potvrditi takvu odluku da će Milanović biti SDP-ov kandidat.

Tko će od aktualnih stranaka podržati Milanovićevu kandidaturu, može se samo nagađati. Prema neslužbenim informacijama, prva se oglasila Anka Mrak Taritaš i izjavila da će Milanovićevu kandidaturu podržati samo ako on ne prihvati podršku HNS-a. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak već je rekao da će podržati kandidata kojeg ponudi SDP, a takav bi se potez mogao očekivati i od ostalih stranaka Amsterdamske koalicije.

O stome smo tražili i komentar od hrvatskog sociologa, kolumnista, političara i sveučilišnog profesora Slavena Letice. Na pitanje je li odluka SDP-a o kandidaturi Zorana Milanovića ispravna, Letica je izjavio da stranka valjda najbolje zna za sebe, uostalom, njihova se odluka temelji na provedenim anketama. Zahvaljujući rezultatima CRO-demoskopa prema kojima je Zoran Milanović drugoplasirani, odmah iza aktualne predsjednice, Letica vidi Zorana Milanovića kao dovoljno jakog kandidata ljevice. Na konstatacije da bi Zoran Milanović mogao postati politički mrtav ako izgubi utrku za Pantovčak, Letica je odgovorio da ne vjeruje da je ovo zadnji Milanovićev politički izlet. Čini se da ljevica nema ni jednog drugog kandidata osim Zorana Milanovića, na kojeg bi se mogli prosipati glasovi. Ipak, Letica vidi Jelenu Veljaču kao moguću potencijalnu prijetnju Zoranu Milanoviću. Ako se Jelena Veljača kandidira, ona uzima masu birača koji bi se inače opredijelili za Milanovića i tim ga činom ugrožava. Veljača kandidaturu nije objavila, ali s obzirom na aktivizam u prethodnim mjesecima, ništa nas ne bi trebalo iznenaditi. Možda je sve bila planirana uvertira u predsjedničke izbore.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.