ilustracija/twitter

‘Jednaka prava’ samo u nazivu projekta: Muškarac u Hrvatskoj zaradi plaću i pol više od žene

Autor: Hina

Muškraci su 2015. u prosjeku godišnje zarađivali čak 11.500 kuna više nego žene, odnosno gotovo jednu i pol prosječnu hrvatsku bruto plaću više, rečeno je u utorak na predstavljanju europskog projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” čija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanje siromaštva u Hrvatskoj.

Prosječna mjesečna bruto plaća za žene 2015. godine iznosila je oko 7.500 kuna, a za muškarce 8.400 kuna, što znači da je udio prosječne plaće žene u plaći muškarca iznosio 88,7 posto, navela je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Upozorila je pritom kako jaz u plaćama muškaraca i žena dovodi i do jaza u mirovinama pa ženama nakon izlaska s tržišta rada prijeti socijalna isključenost, siromaštvo, ekonomska ovisnost o suprugu, odnosno partneru.

Tom, gotovo nevidljivom temom rodne nejednakosti u plaćama i mirovinama, bavi se projekt “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Njime se žele osigurati standardi i mjere koje će podići svijest o spomenutom problemu s ciljem smanjivanja rizika siromaštva za žene.

Provedba projekta, vrijednog gotovo 470 tisuća eura, počela je 1. listopada ove godine i trajat će do konca rujna 2020. Četvrti je to europski projekt pravobraniteljice u posljednih pet godina kroz koje je povučeno dva milijuna eura.

U okviru projekta provest će se dubinsko istraživanje stanja na nacionalnoj razini, izraditi edukacijski programi i priručnici, održati radionice u četiri velika grada, nastojati izraditi nacionalni zakonodavni okvir za jednake plaće i mirovine. Ciljane skupine projekta su izvršna i zakonodavna vlast, tvrtke u javnom i privatnom sektori, sindikati, srednjoškolci.

Važno je što se naglasak stavlja i na mlade, ističe Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice Republike čiji Ured podržava projekt i otvara mu vrata na svaki način.
U Švicarskoj žena gubi 300 tisuća franaka samo zato jer je žena

Nejednakost u plaćama nije hrvatski, nego i europski i globalni problem, naglašava saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović i potkrepljuje to primjerom bogate Švicarske.

Žena u Švicarskoj tijekom radnog vijeka gubi 300 tisuća švicarskih franaka samo zato jer je žena, ili žene zarađuje 20 posto manje za isti posao samo zato jer su žene, kaže zastupnica i dodaje kako Hrvatska ima isti problem kao i dobar dio članica EU. Poručuje kako je zauzimanje za jednake plaće “proces koji traje” te kako u tome ima i puno lažne senzibilnosti koju treba raskrinkati.
Statističke informacije o razlikama među spolovima nedovoljno su vidljive, priznaje ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, koji je sa ministarstvima obrazovanja i uprave podupiratelj projekta.

Partnetri projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” su Institut za društvena istraživanja, feministička organizacija CESI, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost muškaraca i žena iz Belgije.

Kako u stvarnosti izgleda jaz u prilikama i plaćama žena i muškaraca dočarao je performans “Jučer, danas, sutra” koji su osmislili Marijo Kovač i Petra Radin.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.