Flickr

Jedna rečenica potpuno ga ‘ogolila’: Plenković priprema nešto što nitko ne očekuje

Autor: Dnevno

Nakon što se šef SDSS-a Milorad Pupovac, oglušio na sastanak koalicijskih partnera te se istovremeno sastao s prvim čovjekom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, a nešto prije toga zaprijetio izlaskom iz koalicije, ukoliko se ne ispune njegovi zahtjevi, u javnom se prostoru pojavila polemika o tome koliko je vlada premijera Andreja Plenkovića uistinu stabilna, iako je kada su brojke u pitanje ne može previše pomjeriti eventualno istupanje SDSS-a iz tima.

Da je Vlada stabilna te da krize nema, poput mantre posljednjih dana ponavljaju Plenkovićevi ministri, poglavito HDZ-ovci koje u priči o stabilnosti predvodi Lovro Kuščević. Izgledno je dakle, kako je premijer svjestan da mu uskoro na vrata kuca serijal izbora te da sada mora balansirati i podjednako uvažavati kako politiku centra, tako i onu nešto konzervativniju neovisno od stava njegovih koalicijskih partnera pa i samog Pupovca, koji ga je donedavno gotovo na tjednoj bazi ucjenjivao.

Da premijer strategiju i politiku mijenja potvrđuje i njegov stav o Bleiburgu, koji gotovo u cijelosti odudara od stavova koje su nedavno iznosili njegovi partneri, poglavito iz manjinskih redova. Prema Plenkoviću, naglasak mora biti na žrtvi, a uz to javno je apelirao na hrvatsku i austrijsku crkvu, pozivajući na pronalazak rješenja.

“Spomenuo bih još i jednu važnu temu koja je okupirala politički prostor, a to je pitanje komemoracije na Bleiburgu koji za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnji hrvatskog naroda u 20. stoljeću.

Glavni cilj obilježavanja bleiburške tragedije mora biti komemoracija žrtava, iskazivanje pijeteta prema svima koji su tamo ubijeni bez suda i presude i zbog toga se nadam da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu.

Mi vrlo jasno osuđujemo negiranje te velike tragedije hrvatskog naroda i isto tako pokušaj politiziranja komemoracije ili pokušaj relativiziranja zločinačkog karaktera ustaškog režima, tu nemamo apsolutno nikakvih dilema.

I Vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma, podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava tijekom 20. stoljeća. Spremni smo uložiti napore, a to smo preko našeg veleposlanstva i ministarstva objasnili austrijskoj javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne uplićući se u njihove relacije, na konstruktivan način da se iznađu odgovarajuća rješenja”, izjavio je Plenković pa će stoga biti zanimljivo pratiti rasplet ove priče, koja očigledno najavljuje veliki obrat u premijerovoj politici.

Naime, zabranu služenja mise zadušnice na Bleiburgu podržali su pojedini Plenkovićevi koalicijski partneri, poput primjerice talijanskog zastupnika Furija Radina te predsjednika Kluba zastupnika Samostalne srpske demokratske stranke, Borisa Miloševića

“Sabor bi trebao biti pokrovitelj jedne manifestacije koja se temelji na sjećanju, a ne na ideologiji. Nije se dogodilo to i morali su intervenirati umjesto nas, umjesto Sabora i umjesto hrvatskih vlasti, morale su intervenirati crkvene vlasti u Austriji”, rekao je Radin prije nekoliko dana, a njegovom stavu pridružio se i SDSS_

“Katolička crkva u Austriji je rekla da je detaljno analizirala sva događanja koja su se dogodila prošle godine i ranijih godina. Mislim da su jako dobro obrazložili svoju odluku i mislim da oni dobro znaju što se događa u njihovom dvorištu”, kazao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika Samostalne srpske demokratske stranke, Boris Milošević.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.