Nikola Cutuk/PIXSELL

Jedna rečenica ih izdala: Plenković priprema potez kojim će šokirati državu

Autor: Iva Međugorac

Izmjena Zakona o privatizaciji Ine kreće u javnu raspravu, informacija je to koju je prije nekoliko dana za 24sata iznio ministar Tomislav Ćorić, u čijoj su domeni upravo briga za ekologiju i energetiku. Vijest je ovo, koja je prilično nezapaženo prošla u velikom djelu javnosti, a ministar se pak referirao na odluku Europske komisije o podnošenju tužbe Sudu EU u Luksemburgu radi odredbi za koje, koje kako je napomenuo nisu u skladu s pravnom stečevinom EU.

Riječ je inače o Zakonu prema kojem su vladajući ostvarivali pravo veta na strateške odluke, ali i pravo na prvokup dionica te pravno zaustavljanje procesa gašenja sisačke rafinerije, čemu se kao što smo svjedočili zadnjih dana nisu usprotivili članovi vladajuće karavane pa ni ministar Goran Marić, koji je najavljivao izlazak iz politike, ako do ovakvog scenarije dođe. Ono što u kontekstu ove priče treba imati na umu, zapravo su brojke, a one pokazuju da Hrvatska u Ini posjeduje 44,8 posto, drugi dio pripada mađarskom Molu radi se o 49,1 posto, a ostatak pak malim dioničarima.

Kao što je od ranije poznato zahvaljujući bivšem, slavnom nam premijeru Sanaderu mađarska je strana dobila prostor za većinska, upravljačka prava u ovom naftnom divu, a na koji se način došlo do toga svjedoči hrvatska javnost godinama, prateći sudske procese u kojima se spominju dobro znane riječi poput korupcije, i mita. Da bi pokazao, kako je drugačiji od svojih prethodnika te da se bori za nacionalne interese premijer Andrej Plenković na početku mandata najavio je povratak ove naftne kompanije u hrvatske ruke, i to tako što je kanio privatizirati dionice HEP-a da bi se otkupio mađarski udio u INI, nakon čega se u javnom prostoru digla velika i razumljiva hajka, jer glavnu rolu u tome procesu trebala je igrati nekadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić, čiji je suprug Inin visokorangirani djelatnik.

No, Dalić je otišla, a Plenković se po svemu sudeći zapleo u prizemnim problemima i eliminaciji stranačkih protivnika pa se kada je Ina u pitanju nismo makli s mrtve točke, premda prvi čovjek Vlade svako malo odnekuda zagrmi da je to priča od koje nećemo odustati, no pravo je pitanje kada će i zašto uopće počinjati s tim procesom na način na koji je to javnosti prezentirano, jer valja napomenuti da je HEP dobro stojeća tvrtka.

Da premijer baš i ne zbori istinu, kada govori o povratu Ine u hrvatske ruke može se naslutiti i iz Ćorićevih najava koje idu u smjeru privatizacije INE, a da bi se taj plan uistinu i mogao realizirati potvrđuje i nedavni Plenkovićev susret s Viktorom Orbanom, koji je prošao u više no pozitivnom tonu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.