FaH

Jedna od Plenkovićevih miljenica iz Vlade najlošija u EU

Autor:

Ministrica koja je obećavala, izgleda ipak podbacuje

Kada je premijer Andrej Plenković sastavljao svoju Vladu, jedno od imena koje se pojavilo na popisu ministara bilo je i ono javnosti posve nepoznate Gabrijele Žalac, mlade i ambiciozne dame koja je zbog svojeg iskustva u izvlačenju sredstava iz EU fondova obećavala.

Imajući u vidu iskustvo koje iza sebe ima ne treba čuditi da joj je dodijeljeno upravljanje ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, za koje se govorilo kako će ga voditi njezina stranačka kolegica i europarlamentarka Ivana Maletić koja je u posljednjem trenutku izostala iz do danas nerazjašnjenih razloga.

Zasukala je tada ova mlada Slavonka rukave i primila se posla, ali dakako po uhodanoj i dobro znanoj političkoj špranci u vrlo kratkom roku postala je vodeća među vladajućima. Nažalost, ne po djelima već po broju kadrova koji su posao pronašli u njezinom Ministarstvu. Nedugo nakon toga u javnosti se pojavila priča o pokušaju pogodovanja prijatelju, ali sve je to vrlo brzo palo u vodu.

No, u vodu svakako ne bi trebalo pasti izvješće Europske komisije koje Hrvatsku po razvitku i provedbi reformi stavlja na samo začelje EU. Ozbiljne kritike dobili smo za skoro sve potencijalne razvojne grane, a lišo nije prošla ni Žalac odnosno njezin resor pa smo tako jedni od najlošijih u Europi kada je u pitanju izvlačenje financijskih sredstava iz famoznih europskih fondova.

Potrebno je proći dolinom smrti da bi se oporavili, znade to dobro Maletić koja je ovom izjavom kritizirala ne samo premijera, već po svemu sudeći i ministricu koja joj je na jedan način zauzela fotelju. Nažalost, sve se više nameće pitanje ima li Hrvatska uopće ikakve koristi od ulaska u EU, jer i ranije brojke ne idu nam u prilog.

Naime, u studenom prošle godine svjedočili smo podacima prema kojima je Hrvatska po ugovaranju i isplati novca iz europskih fondova na samome dnu. Premda nam se europski novac uistinu nudi, mi ga nismo sposobni iskoristiti. Lošija od nas tek je Malta, dok u izvlačenju europskih financijskih injekcija prednjači Mađarska koja je od 29,6 milijardi koje su ugovorili uspjela izvući skoro 20 milijardi eura.

Dakako, za ovako poražavajuće rezultate nije kriva samo aktualna ministrica, već i njezini prethodnici. No, zanimljivo je spomenuti kako se hrvatska javnost prošlih nekoliko tjedana bavila analizom rada ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je u zadnjem europskom izvještaju pohvaljen zbog reformi u zdravstvu, dok primjerice ministricu Žalac nitko nigdje i ne spominje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.