Dusko Marusic / Ivana Ivanovic / PIXSELL

Jedna fatalna rečenica: Je li Jakovčić pao na ovome?

Autor: Iva Međugorac

Sve je u skladu sa zakonom, sada objašnjavaju i Končar i Jakovčić.

Polako, ali sigurno razmotava se klupko koje je povezivalo Danka Končara, vlasnika Kermas energije te europarlamentarnog zastupnika i IDS-ova doajena Ivana Jakovčića. Naime, kao što se od ranije znade Kermas je u ožujku izabran kao strateški partner posrnulog Uljanika, a u razgovoru za Hinu Končar je precizirao svoj odnos sa bivšim šefom IDS-a dotićući se i njegove uloge u Afaraku, finskoj kompaniji u kojoj je Končareva tvrtka Kermas značajan dioničar. Jakovčić uistinu pod pritiskom javnosti jest podnio ostavku na mjesto člana NO Afaraka u srpnju ove godine, i to stoga što je na tome inzistiralo aktualno rukovodstvo njegove stranke.

No, kako je Končar otkrio Jakovčić je u njegovoj tvrtki angažiran u svibnju 2015.godine, a u to doba više nije obnašao dužnost šefa IDS-a, ali je zato bio zastupnik u Europskom parlamentu, a prema riječima jednoga od najbogatijih Hrvata, do simbioze je došlo po uzoru na mnoge europske kompanije koje angažiraju europarlamentarce u svoje nadzorne odbore. Končar je također naveo kako je Jakovčić u Afaraku zaradio ukupno 136.089 eura neto, i sve bi to bilo sasvim legitimno i idealno da u Kodeksu ponašanja za zastupnike u Europskom parlamentu ne stoji odredba kojom se zastupnicima strogo brani profesionalno i plaćeno lobiranje koje je povezano s donošenjem odluka na razini Unije, iako se Jakovčić u javnom prostoru pokušao opravdati i ograditi od ovakvog oblika lobiranja, činjenica jest da je ova Končareva rečenica, u najmanju ruku neugodno odjeknula javnim prostorom.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.