24sata.hr

SVEĆENIK MUČKI UBIJEN: Ustrijelio ga pripadnik postrojbe ‘Dušan Silni’, pa kapu ‘ustaškog popa’ nosio kao trofej

Autor: dnevno.hr

Velečasni Ivan Burik beskrajno je volio Srijem. U Tovarniku je službovao cijeli svoj život i nije mu padalo napamet napuštati svoje ljude kada su ovaj grad počele prožimati ratne strahote. Dapače, mnogima je pomogao da se sklone na sigurno, iako je on sam ostajao u svojoj župi i u maniri čovjeka od vjere mislio da će sve ipak izaći na dobro. Nije bilo tako. Velečasni Ivan Burik ubijen je 08.10.1991., mučki i hladnokrvno.

Da ova tragedija ne padne u zaborav, svim se silama trudi udruga “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika koja je priču o teškoj sudbini nesretnog svećenika uspjela progurati i do pape Franje. Vrijeme je da konačno dopre i do Hrvata, naroda ubijenog svećenika koji je za njih molio do posljednjeg trenutka…

Rujan 1991. bio je koban za Tovarnik. O tome najbolje govore stravična brojka od 68 ubijenih mještana i sedam nepoznatih osoba, ali i rijetki preživjeli svjedoci. Tovarnički Hrvati bili su prisiljeni na rukavu nositi bijele trake, a na kućama bijele krpe kako bi ih se lakše prepoznalo i izdvojilo. Mnogi od njih koji su bili zatočeni, vođeni su na prisilni rad koji se uglavnom sastojao od pokapanja ubijenih Hrvata:

Jezivi detalji masakra u Tovarniku

“U nekoliko sam navrata na groblje prevezao barem 15 žrtava, a među njima i moja dva brata od 17 i 33 godine koji su 22. rujna ubijeni s još nekoliko mještana ispred pravoslavne crkve ovdje u Tovarniku. Jednostavno su ih izveli iz podruma i nakon 15 minuta su bili mrtvi”, kazao je za medije čudom preživjeli Branko Šimić.

Kroz sav taj pakao prolazio je i velečasni Burik koji ni na trenutak nije pomislio ostaviti svoje župljane. Bio je 08.10.1991. kada je pronađen ubijen u podrumu župnog ureda…

Tužna je činjenica da je za strašan masakr u Tovarniku koji je izdvojiv po ubojstvu jedinog hrvatskog svećenika, suđeno 14-torici, što domaćih, što srbijanskih četnika. Trojici je prekvalificirana optužba na oružanu pobunu, četvorica su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, a ostali su dobili kazne u rasponu od 5 do 10 godina! Mediji su prije dvije godine nakon ove smiješne i po žrtve ponižavajuće presude komentirali kako su ovi ratni zločinci prošli bolje od pljačkaša banaka. Prekvalifikacije optužbi i oslobađanja zbog nedostatka dokaza, smiješne su ako se uzmu u obzir svjedoci koji su poimence svjedočili o počiniteljima. I za nesretnog velečasnog Burika doznalo se kako ga je ubio Kosta Gvozdenov iz Valjeva, pripadnik četničke postrojbe “Dušan Silni”. Kada su Gvozdenova upitali u susjednom Lovasu kakvu to čudnovatu kapu nosi na glavi, a imao je svećenički biret, ponosno je odgovorio kako ju je uzeo “od ubijenog popa kojem više neće trebati”. Na upit pomalo zatečene skupine srpskih vojnika i civila da nije valjda ubio “našeg pravoslavnog popa”, valjevski dobrovoljac ih je umirio: “Ma ne, bio je to ustaški pop u Tovarniku.”

Zataškavanje ubojstva velečasnog Burika

Da se slučaj ubojstva svećenika zataška, po saznanjima članova Udruge “Dr. Ante Starčević” pobrinula se supruga Vojislava Stanimirovića. Terete je da je kao tadašnja liječnica krivotvoreći liječničku dokumentaciju zataškavala ratni zločin:

– Postoje utemeljene sumnje o kaznenoj odgovornosti dr. Ljeposave I. Stanimirović iz Vukovara i dr. Dragana Martinovića iz Šida, da su radeći od 3. listopada 1991. u zdravstvenoj ambulanti Tovarnik, za vrijeme srpske okupacije sela, s ciljem prikrivanja ratnog zločina dana 7. i 10. listopada, u „lekarskim izvještajima o uzroku smrti“ i „potvrdama o smrti“ prijavili smrt 34-ero tovarničkih branitelja i civila, ubijenih nakon okupacije sela u rujnu 1991. Rad ambulante u tada okupiranom Tovarniku organizirao je početkom listopada dr. Vojislav Stanimirović. Naša udruga došla je do dokaza, da su svi dokumenti navedenih mrtvozornika izdani s krivotvorenim podacima i to naknadno, 7. i 10. listopada 1991. O tome mogu posvjedočiti i preživjeli mještani, koji su skupa, s tada još živim tovarničkim župnikom vlč. Ivanom Burikom, već u rujnu 1991. pokopali 34 ubijena branitelja i civila! Dr. Ljeposava je, dakle, krivotvorila papire tvrdeći da su sve žrtve nastradale u listopadu i to od eksplozije. Istina je da je srpska vojska ulazila u kuće i hladnokrvno ubijala svakoga tko joj je dopao šaka – neumorno tvrdi predsjednik udruge Antun Ivanković.

Liječničko izvješće mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991. o uzroku Burikove smrti tvrdilo je kako on on nije strijeljan, nego je, kao i svi, poginuo od eksplozije. Ostala je ustrajna u svojoj tvrdnji, iako je Pavo Mijoković koji je našao mrtvog velečasnog u podrumu izjavio: “Otkopčao sam mu vestu i vidio rupe od metaka na njegovim prsima. Velečasnog smo stavili u sivu najlonsku vreću, odnijeli ga na traktorskoj prikolici na groblje i tamo ga položili pored ostalih ubijenih mještana”.

Obilježavanje 23. obljetnice mučeničke smrti vlč. Ivana Burika

Vukovar – Dana 8. listopada 2014. obilježavamo 23. obljetnicu mučeničke smrti vlč. Ivana Burika, isti dan slavimo i Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika, zajedno s MK Hrvatski sokol iz Osijeka već šestu godinu zaredom organizira utrku koja je posvećena vlč. Ivanu Buriku i svim mučenicima Crkve u Hrvata.

Obilježavanje će započeti u 10:00 sati u Vukovaru na ušću rijeke Vuke u Dunav molitvom ispred križa „Žrtvama za slobodnu Hrvatsku”. U molitvi će uz sudionike 6. Memorijalne utrke Vukovar – Tovarnik sudjelovati i kandidatkinja za buduću predsjednicu Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Start utrke u 10:20 sati na vukovarskom mostu Jean-Michel Nicolier, označit će gospođa Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Ivan Penava.

Cilj je u Tovarniku na groblju Sv. Križa oko 13:30 sati, a tada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba svećenika Ivana Burika.

U tovarničkoj Župnoj crkvi Sv. Mateja apostola i evanđeliste 18:00 sati služit će se misa zadušnica za vlč. Ivana Burika. Misu će svojim pjevanjem uveličati Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić” iz Osijeka, piše Antun Ivanković, predsjednik udruge  dr. Ante Starčević – Tovarnik.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.