Dnevno

JEDINI OBJAVLJUJEMO! Ovo je najstrašnija prijetnja hrvatskom novinaru koju su prešutjeli svi mediji!

Autor: Marin vlahović

Prije tjedan dana, novinarka Jutarnjeg lista, prijavila je vozača taksija koji je tijekom vožnje navodno izrekao poprilično široku i općenitu prijetnju novinarima. Policija je promptno reagirala, te odmah pronašla i uhitila taksistu. U ovakvim situacijama, mediji bi trebali nastupati jedinstveno. Na žalost, prave prijetnje, rijetko kada imaju odjeka u drugim medijima i pojedini novinari, podršku dobivaju isključivo od europskih kolega.

Švicarska stala u obranu Željka Peratovića

Poznati istraživački novinar Željko Peratović, godinama živi u Švicarskoj. Tamo se preselio, između ostalog, i radi vlastite sigurnosti. Početkom ožujka ove godine, jedan od vodećih švicarskih medija na njemačkom jeziku,  glasoviti „Tagblatt“, objavio je intervju s Peratovićem, koji nije prenio niti jedan medij u Hrvatskoj.

Željko Peratović, naime, nije samo politički disident, već je i novinar kojeg su se drugi novinari u Hrvatskoj, većinom odrekli. Naravno, svatko može misliti što god želi o Peratoviću i njegovom radu. Ipak, postavlja se pitanje, nije li sramota da ga intervjuiraju ugledni strani mediji, dok se u Hrvatskoj o njemu mora šutjeti? Tiskano izdanje „Tagblatt“ ima nakladu preko 100 000 primjeraka. U pitanju je ozbiljan medij, koji ne objavljuje razgovore s irelevantnim ili suspektnim sugovornicima. Navedeni primjer, nije jedino pojavljivanje Željka Peratovića u stranim medijima. Brojni strani novinari i televizije surađuju s Peratovićem i na snimanju dokumentarnih filmova, kojima se pokušavaju rasvijetliti mračni događaji iz devedesetih,  kao i razotkriti poveznice između jugoslavenskih tajnih službi i današnjeg ustroja Republike Hrvatske. To su ta lustracijska pitanja koja opterećuju našu svakodnevnicu. Kroz stalni sukob simbola i mitova, različitih poimanja povijesti, akteri se kriju riječima, formalnom i deklarativnom pripadnošću određenom svjetonazoru. Na njihovu žalost, djela, odnosno zločini i nedjela ih demaskiraju.

„Slučaj Gospić“ i veze s jugoslavenskim tajnim službama

Jedan od glavnih ključeva rješenja bremena prošlosti, predstavljaju i veze članova Hrvatskog državotvornog pokreta s jugoslavenskim tajnim službama. O tim vezama, koje datiraju u osamdesete godine prošlog stoljeća, pisali smo na ovom portalu, nekoliko puta, nakon čega su stigle i prve prijetnje. Nazvao nas je životni partner jedne od najnagrađivanijih i najpopularnijih hrvatskih novinarki, koja, da ironija bude veća, javno nastupa kao državotvorni, domoljubno orijentirani faktor u medijima. Željko Peratović, nije jedini koji braću Tihomira i Ivicu Oreškovića povezuje s jugoslavenskim tajnim službama. Ovaj podatak, javno je obznanjen i na suđenju radi zločina nad civilima u Gospiću, a objavili smo nedavno i dokumente koji dokazuju da je Tihomir Orešković svjedočio na sudu protiv hrvatskih domoljuba. Razgovarali smo i sa svjedocima vremena, emigrantima koji znaju mnoge detalje iz njihove prošlosti. Uostalom, i sin ubijenog emigranta Đure Zagajskog, Robert Zagajski, povjerio nam je neka saznanja iz privatne istrage o ubojstvu svog oca. Nitko nas nije demantirao. S druge strane, tekstovi nisu imali odjeka ni u drugim medijima, nego su proizveli efekt zlokobne i znakovite šutnje, baš kao i višegodišnje prijetnje novinaru Željku Peratoviću, o kojima pišu mnogi europski mediji, a šute svi hrvatski. Ovom prilikom, objavljujemo samo neke od prijetnji koje je dobio novinar Željko Peratović.

Dnevno

Peratović nije doživio isključivo osobne prijetnje, nego i najavu krvave osvete nad članovima njegove obitelji. Normalno, sve je prijavio policiji, koja do današnjeg dana, nije objavila rezultate svoje istrage, a prema našim informacijama, nisu priveli niti jednog osumnjičenika. Ispada, kako i dalje živimo iza željezne zavjese, u nekoj udbaškoj tvorevini, gdje vlada mrak i prividna sloboda, u kojoj istinsko istraživačko novinarstvo, postoji samo u tragovima i na rubovima društva. Političari, koji se deklariraju kao predstavnici hrvatske desnice ili domoljubi, morali bi pokazati veći interes za otkrivanje takozvane pete kolone u svojim redovima. Doduše, možda je problem u tome, što se takvi često nalaze na čelu i u pozadini njihovih kolona. Ovi preostali, između, ionako ne znaju tko im nosi glavu na ramenima.




Dnevno
Dnevno

Autor:Marin vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.