Sanjin Strukic/PIXSELL

JEDINI JE BIO PROTIV: Pročitajte mišljenje suca koji je stao iza nerođenih i suprotstavio se Ustavnom sudu!

Autor: Z. K.

Zakon je drastično neustavan, tvrdi Šumanović

Jedini sudac koji se suprotstavio odluci Ustavnog suda da se pobačaj potvrdi kao ustavan bio je  Miroslav Šumanović koji je u svom obrazloženju naveo: ‘Ocjenjujem da osporeni zakon nije suglasan s Ustavom i da je nesuglasje drastično, pa zakon treba ukinuti.’ Dodao je između ostalog ovaj zakon nije potrebno samo formalno, već i suštinski uskladiti s Ustavom te da je dužnost države da zaštiti pravo na život nerođenog bića. On je predložio da se zakon ukine s odgodnim učinkom i donese novi. Također, Šumanović u obrazloženju ističe kako se ovaj zakon kosi s Ustavom i po tome jer je temeljen na kategorijama koje niti ne postoje u Republici Hrvatskoj

-Osporeni zakon – razvidno je to već iz njegova naziva, temelji se na pravnim institutima i kategorijama koje ne postoje u Ustavu RH, a oslanjaju se – dijelom izravno, a dijelom smisleno povezano – na izričite odredbe nekadašnjeg Ustava SRH iz 1974., a time i na njegovu ideološku i vrijednosnu pozadinu. Zato je osporeni zakon na osnovi strogo formalne pravne analize na razini “tekstualnog pozitivizma” neprikladan za ustavnosudsku analizu u pravom smislu riječi, napisao je Šumanović u obrazloženju. Cijelo njegovo obrazloženje pročitajte u nastavku počevši od str. 86.

sud

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.