Foto: Damjan Tadic / CROPIX

JEDINI ISTINSKI LIDER HRVATSKE DESNICE! Penava ostvario fascinantan rezultat: Desnica se napokon ima čemu nadati

Autor: Ivana Violić

Često se u hrvatskoj političkoj areni, i među analitičarima raznih profila raspravlja o sudbini domoljubnih opcija koje se u našoj zemlji nerijetko marginaliziraju, čini se međutim kako ozbiljna politička opcija koja zagovara domoljubnu ideologiju polako, ali sigurno stasa u Domovinskom pokretu pod palicom sve popularnijeg vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je tu stranku preuzeo u trenutku ozbiljne krize kada su mnogi dovodili u pitanje njen opstanak.

Domovinski pokret iz krize je s Penavom izašao relativno brzo, a gradonačelnik Vukovara nameće se kao jedina konkretna domoljubna oporba kako premijeru Plenkoviću, tako i ostalim parlamentarnim političkim opcijama u našoj zemlji.

Bez puno pompe Domovinski pokret posljednjih mjeseci gradi svoje organizacije diljem zemlje, a Penava je rado viđen gost među građanima i stranačkim pristašama te ga se stoga sve učestalije naziva novim, ali i jedinim pravim liderom desnice na kojega se u HDZ-u, ali i Mostu udara svim raspoloživim sredstvima za što bi povod mogao biti Pokretov, ali i Penavin osobni rejting.

Alarm za uzbunu u vladajućim redovima

Izgleda da je pljačka u Ini skupo stajala vladajuće i utjecala na HDZ-ov i Plenkovićev rejting, što sugeriraju i rezultati posljednjeg Crodemoskopa objavljenog na RTL-u. Premda je HDZ još uvijek prvi izbor za skoro četvrtinu ispitanika posljednji rejting od 24,4 postio drugi je najniži od dolaska Andreja Plenkovića na čelo te stranke.  Koliko HDZ-ovce brine ovaj rejting, toliko iz zabrinjava to što njihova stranka iz mjeseca u mjesec bilježi pad što je alarm za uzbunu u vladajućim redovima, u kojima strahuju od svakog novog privođenja, i svake nove afere u kojoj se nađe neki od članova stranke pošto se nikada ne zna koga se iz Vlade može povezati s nekim od privedenih aferaša.

S rejtingom su se odavno pozdravili u SDP-u, a on za listopad iznosi beznadnih 16,7 posto, dok je Možemo u listopadu na 10,6 posto potpore što je daleko od rezultata kave su ostvarivali u vrijeme svoje najveće političke slave koja se polako, ali sigurno otapa. Iako su Mostovci sveprisutni u medijskom prostoru te premda se nerijetko prezentiraju kao najveći ratnici protiv aktualne Vlade i njihov rejting u listopadu je u padu on iznosi 9,2 posto, dok je u rujnu iznosio 9,4 posto.

Građani prepoznali Penavino domoljublje

Dok Mostu popularnost pada, potpora raste Domovinskom pokretu i to značajno pa tako stranka Ivana Penave u ovom mjesecu bilježi potporu od šest posto, dok je ona u rujnu iznosila 5,5 posto što bi moglo značiti da Penava doista odrađuje odličan posao, s tim da treba imati na umu da se Domovinski pokret na domaće televizije i u domaće medije znatno teže probija nego što je to slučaj s Mostom.

Unatoč tome, izgleda da su građani prepoznali Penavino domoljubno i ozbiljno političko djelovanje te da je sada posve jasno da Domovinski pokret postaje relevantna politička opcija, i prva opcija na desnom spektru političke scene koja se nada da bi Penava dugoročno svoje uspjehe iz Vukovara mogao pretočiti na nacionalnu političku scenu te da bi time Domovinski pokret iz oporbe mogao preći u izvršnu vlast.




Takvo nešto može se zaključiti i iz toga što je Ivan Penava jedan od četiri najpopularnija političara u državi što je svakako presedan kada se znade da hrvatski građani teško daju povjerenje političarima, što je u jednu ruku pored mora afera i raznih suspektnih likova koji djeluju u političkoj areni razumljivo. Penava koji dugi niz godina djeluje što na lokalnoj, što na nacionalnoj političkoj sceni iza sebe uistinu nema niti jednu aferu, za njime se ne vuku repovi, a građani to očigledno znaju vrednovati pa bi se moglo zaključiti da su pred vukovarskim gradonačelnikom i njegovim Pokretom ozbiljni politički usponi te da Penava zasigurno prerasta u pravog i ozbiljnog domoljubnog vođu koji bi napokon mogao dokazati i da desna politička scena ima ozbiljne i suverene političare koji su u stanju konkurirati na hrvatskom političkom tržištu.

Autor:Ivana Violić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.