Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

JEDAN NEPRIMJETAN DETALJ SVE OTKRIO! HDZ-ova pobjeda ipak je poljuljana

Autor: Iva Međugorac

To što je HDZ nadmoćno pobjedio na parlamentarnim izborima definitivno ne znači da im Domovinski pokret Miroslava Škore u nekim izbornim jedinicama nije izazvao probleme.

Zgodan primjer za to jesu njihova tradicionalna uporišta u dijelovima devete i desete izborne jedinice, radi se naime o djelovima Dalmatinske zagore, u kojima SDP nikada ne prelazi izborni prag.

U tim je dijelovima Lijepe naše na ovim izborima solidno prošao i Most.

Tako je recimo u Cisti Provo HDZ spao sa 86 posto na 72 posto potpore, Škorin Domovinski pokret oteo im je 15 posto glasova, dok je Most sa sedam porastao na osam posto. SDP je biralo 13 birača, odnosno njih jedan posto. U Lovreću je pak HDZ sa 86 pao na 69 posto, dok je u Zmijavcima završio na 55 posto, što je osjetan pad u odnosu na ranijuih 83 posto. U Lećevici je pak HDZ završio na 75 posto, dok je ranijih godina osvajao 83 posto potpore, u Unešižu je pad nešto skromniji sa 81, na 74 posto.

Zanimljivo, u mjestima u kojima tradicionalno pobjeđuje SDP sada je Vili Beroš sa HDz-om postigao zavidan rezultat, tako je primjerice dobro prošao u Tisnom, ali i u Sućuraju na Hvaru, pa u konačnici i u svojoj Jelsi. HDZ je ojačao na Korčuli, dok je u Vrgorcu Beroš sa 70 glasova razlike potukao ondašnjeg gradonačelnika Antu Pranića. U Imotskom je pak HDZ pao sa 68 na 56 posto, dok je Škoro skočio na drugo mjesto sa 19,31 posto, a ovdje je ojačao i Most sa 16 posto. U Kninu je HDZ sa 56 pao na 53 posto, međutim, Škoro je i to na drugom mjestu sa 14,40 posto.

Drugim riječima, HDZ bilježi postepen pad u svojim tradicionalnim sredinama, nadomještaju ga Škoro i Most, dok se vladajućoj stranci otvaraju neke nove sredine u kojima je ranije pobjeđivao SDP.

SADA ĆE SE SVE SAZNATI! Plenković razbija Škorin pokret: Po koga kreće?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.