Photo. Zeljko Hladika/PIXSELL

JEDAN KANDIDAT GAZI SVE? Prve ankete političke utakmice u Zagrebu: Birači ne odustaju od Bandićeve stranke, a prvi put otkriveno kako stoji Škoro

Autor: M.V.

Situacija na političkoj sceni Zagreba drugačija je nakon smrti čovjeka koji je na čelu istoga sjedio dva desetljeća. No, neki drugi kandidat sasvim sigurno zamijenit će ga, a prvo istraživanje nakon smrti Milana Bandića, pokazuje da će to biti Tomislav Tomašević (Možemo!).

Naime, istraživanje Dnevnika Nove TV pokazuje da bi Tomašević u ovom trenutku dobio potporu 38 posto birača. S ovakvim postotkom on daleko prednjači pred preostalim kandidatima jer slijedi ga Joško Klisović s tek 15,8 posto, dok još manji postotak ima HDZ-ov kandidat Davor Filipović. On naime uživa potporu od 11,7 posto.

Foto: Nova TV

Iznenađenje ovih izbora čini se mogla bi biti Vesna Škare Ožbolt, koja dobiva 9,6 posto, a nju slijedi kandidat MOSTA Zvonimir Troskot. Istraživanje pokazuje da bi on mogao računati na 6,5 posto. Miroslav Škoro jučer je objavio da ide u utrku, ali trenutačno ima 6,3 posto.

Foto: Nova TV

Iako još nepoznat, kandidat stranke Milan Bandić 365 ostvaruje 4,9 posto što je više od postotka kojeg dobiva Davor Nađi (1,2 posto) te nezavisne Marine Pavković (0,9 posto). Otto Barić trenutačno također ima 0,9 posto. Mirando Mrsić iz Demokrata može računati na potporu od 0,4 posto, a gradski vijećnik Renato Petek 0,3 posto. Kandidat HNS-a ne dobiva niti promil glasova.

DRUGI KRUG – TOMAŠEVIĆ OSTAJE NA TRONU

U drugom krugu opet pobjeđuje Tomašević koji u odnosu na Klisovića ostvaruje 53,5 posto, dok Klisovića bira 22,5 posto. Istraživanje pokazuje i kako u ovom scenariju, većina birača HDZ-a, Miroslava Škore i Bandićeve stranke ne bi izašla na izbore (24 posto).

Foto: Nova TV

Tomašević uvjerljivo pobjeđuje i kandidata HDZ-a, Davora Filipovića. Lider zeleno-lijeve koalicije dobio bi 64,2 posto u odnosu na Filipovića koji bi dobio 24,2 posto. Tu 11,6 posto birača ili ne zna ili ne bi izašlo na izbore.




Foto: Nova TV

KOGA BIRAJU BANDIĆEVI GLASAČI?

Vjerojatno najzanimljiviji podaci istraživanja, pokazuju kako su HDZ-ovi birači vjerni svom kandidatu, ali njih 23 posto, glas bi dalo Vesni Škare Ožbolt, a birači Milana Bandića dijele se točno na taj način. Od 100 birača stranke Milana Bandića, njih 24 odlazi HDZ-u, 16 Vesni Škare Ožbolt, ali isto tako jednak broj ostaje vjeran toj stranci. Škoro bi također mogao dobiti “dio kolača”, ali tek 11 birača, a po 9 ih bira Klisovića i Tomaševića. Jednak broj ne zna za koga bi glasao, a šest njih biralo bi Troskota.

Kod SDP-a se biračko tijelo podijelilo – za Klisovića 45 posto, za Tomaševića 43 posto.




Foto: Nova TV

GRADSKA SKUPŠTINA

U zagrebačkoj Skupštini prva lista bila bi MOŽEMO s potporom od 36,2 posto. Slijedi HDZ s potporom od 14,7 posto te SDP 13,8 posto. Bandićeva stranka mogla bi dobiti 7,6 posto, a izborni prag bi prošla i lista Vesne Škare Ožbolt sa 7,3 posto. Tu su još Domovinski pokret s potporom od 6,4 posto te MOST s 5,9 posto. Ostale stranke dobivaju zajedno 2,9 posto, a neodlučnih je 5 posto.

Istraživanje je provedeno 2. i 3. ožujka, telefonskom metodom na 600 ispitanika. Mogućnost pogreške +/- 4 posto.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.