Jedan gadan detalj mogao bi ‘pokopati’ Brkića: Jeste li ga primjetili?

Autor: Iva Međugorac

Iako proteklih nekoliko dana drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić na sve moguće načine pa i retorički pokušava biti samouvjeren, da mu nije lako svjedoči i nedavno održani sastanak Predsjedništva HDZ-a, s kojega je izjurio bez riječi. Podsjetimo, Nacional, kojega Brkić naziva ‘opskurnom novinom’ zadnjih nekoliko tjedana ne prestaje s objavom dokumenata o tome da je upravo on 2011.godine, kriminalcima navodno otkucavao policijsku akciju koja je za cilj imala razbijanje lanca takozvane elitne prostitucije.

Brkiću nedvojbeno nije lako, jer i po HDZ-ovim kuloarima sve se više propitkuje njegova uloga u spomenutoj priči te se sve otvorenije postavljaju pitanja šteti li ta afera stranci i na koji način istu sanirati. Pitanja toga tipa navodno su mu postavljali i na spomenutom sastanku stranačkih glavešina. No, nije nemoguće štoviše sve je izvjesnije da će Brkić iz ove pravosudne trakavice koja se nad njime nadvila izaći neokrznut, kao što je uostalom prošao i te 2011. godine, kada ga se nije načelo povodom slučaja s navodnim dojavljivanjem akterima prostitucije da se protiv njih provodi istraga. Njegovo ime spominjalo se i u slučaju Grubori, ali i tada se Brkić spretno izvukao iz te priče, baš kao što je vješto preživio aferu s diplomskim radom, kojega je na koncu morao iznova pisati i braniti, budući da se spoznalo da mu je rad na osnovu kojega je diplomirao gotovo u cjelosti prepisan.

U nedavnom istupu za RTL odvjetnik Anto Nobilo povezao je Brkićev opstanak s političkom zaštitom Tomislava Karamarka, koji je doduše nedavno ispraćen s političke scene s aferom Konzultantica, pri ćemu mu je nekadašnji prijatelj Brkić okrenuo leđa. Karamarkova politička moć odlaskom sa čela HDZ-a nedvojbeno je podrezana, koliko god da se o njegovom povratku u političke vode progovaralo, jer rezultati tog tipa nikada nisu polučili uspjeh, pa se postavlja pitanje tko je taj netko koga Brkić spominje kao osobu koja mu pakuje i je li uistinu njegova afera početak Plenkovićeva okršaja sa stranačkom desnicom, osobito stoga što ga u toj nakani ne spriječava ništa pa ni stranački rejting koji je u stalnom rastu te prema posljednjom anketi iznosi skoro 30 posto. I sve to, Plenkoviću polazi za rukom, iako ga kritičari prozivaju zbog HDZ-ova profiliranja u desnom centru.

Nema dileme da je Plenković desni centar zacrtao kao smjer u kojem će voditi HDZ pa se valja upitati je li sve pozitivniji rejting okidač za obračun s konzervativcima u stranci i je li baš to uzrok Brkićeve nedavne nervoze koja je uslijedila nakon sastanka s vrhom HDZ-a. Nesuglasice između Brkića i Plenkovića spadaju u kategoriju javne tajne, a da je premijer toga svjestan dalo se naslutiti i nakon što je u medije procurio Plenkovićev razgovor s Davorom Stierom, kojega je zatim smjenio s tajničke funkcije, te mu je prilike Stier prema pisanju medija rekao da mu Brkić radi iza leđa na što je Plenković ustvrdio da mu je to sve poznato. Sve u svemu, obračun u HDZ-u očito je na vrhuncu, a hoće li se plaćati i glavama to ćemo još vidjeti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.