Davor Puklavec/PIXSELL

JE LI VAŠ NA POPISU? Ovo su najzaduženiji hrvatski gradovi!

Autor: Iva Međugorac

Podatci pulske tvrtke Coin koja se bavi poslovnim i IT konzaltingom otkrili su koje su najzaduženije lokalne jedinice u našoj zemlji. Iz njihovih podataka razvidno je da je kreditna zaduženost lokalnih jedinica koncem prošle godine iznosi 3,89 milijardi kuna, od čega 42 posto ili 1,6 milijardi kuna otpada na Zagreb, dok se 40 posto ili 1,56 milijardi kuna odnosi na ostale gradove. Po deset posto od ukupnih dugova čini 361 milijun kuna dugova općina i 336 milijuna kuna dugova županija. Kreditna zaduženost svih lokalnih jedinica je 17 posto od njihovih 22,6 milijardi kuna prihoda poslovanja. Grad s najvećim kreditom i zaduženjem je Zagreb s 1,6 milijardi kuna kredita, što je 26 posto od njegovih 6,4 milijarde kuna prihoda. Inače, grad je ovo kojim godinama upravlja gradonačelnik Milan Bandić, čovjek koji je nakon dugogodišnjeg staža u SDP-u osnovao vlastitu stranku.

Nakon hrvatske metropole po zaduženosti prednjački Rijeka s 241,7 milijun kuna duga što je 37 posto od 648 milijuna kuna lanjskih prihoda toga grada. Kao što je vjerojatno svima dobro poznato, Rijekom više od 20 godina rukovodi SDP-ov Vojko Obersnel. Na listi najdužnijih je i Dubrovnik s 94 milijuna kuna zaduženosti, što je pak 24 posto do 385 milijuna kuna njegovih prihoda. Ovim gradom do prošlih lokalnih izbora upravljao je HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić, a prije toga i HDZ-ova Dubravka Šuica. Ključeva grada nedavno je opet preuzeo HDZ-ov Mato Franković. Slijedi zatim Osijek s 90,8 milijuna kuna, a politička mapa slavonske metropole prilično je šarolika. Posljednjih godina gradom upravlja nezavisni Ivica Vrkić, prije njega najdugovječniji gradonačelnici bili su Anto Đapić i Zlatko Kramarić, a spomenuti treba i HDSSB-ovog Krešimira Bubala.

I Split se drži pri vrhu ove liste s dugom od 88,8 milijuna kuna. Prije SDP-ova Ive Baldasara, gradom je upravljao Željko Kerum, dok je aktualni gradonačelnik HDZ-ov Andro Krstulović Opara. Zadar je pak dužan 79 milijuna kuna, a na čelu ovoga grada godinama se smjenjuju HDZ-ovci. Gradovi kojima su dugovi veći od prihoda su pak Belišće kojem 65 posto prihoda odlazi na 19 milijuna kuna dugovanja. Na tom su crnom popisu i Novi Marof te Delnice, dok su najzaduženije općine Dugopolje, Primošten i Konavle.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.