Petar Glebov/PIXSELL

Je li si Plenković ovom odlukom potpisao kraj na čelu HDZ-a?

Autor:

Premijer Andrej Plenković, svjesno ili ne, ušao je u bitku iz koje će teško izaći kao pobjednik. Naime, pokušavajući sačuvati ministricu gospodarstva Martinu Dalić, ali i stabilnost Vlade prošlog je tjedna najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije, što je u javnosti izazvalo lavinu reakcija.

U kontekstu te priče, javno, ali i po kuloarima oglašava se i sve veći broj HDZ-ovaca koji dijelove Konvencije smatraju protuprirodnima, te istu ne namjeravaju poduprijeti, što bi Plenkoviću moglo stvoriti eskalaciju nemira unutar stranke, a nemiri koji se dulje vrijeme stišavaju i koji se odvijaju i zbog brojnih drugih pitanja mogli bi ga stajati glave.

Protivljenje provedbi Konvencije javno je iznio Davor Ivo Stier, a da priča neće ići glatko može se iščitati i iz riječi ministrice Nade Murganić koja je otvoreno priznala da Vlada ne smije ništa promijeniti u tekstu Konvencije te da će se ona nakon saborske ratifikacije primjenjivati u potpunosti, što uključuje i one odredbe unutar kojih se spominje rod.

Posve je legitimno da se dio HDZ-ovaca zbog provedbe ratifikacije usprotivio i ustao na noge te da odbijaju pod cijenu novih izbora i pada Plenkovića, ali i Vlade podržati ratifikaciju Konvencije te zahtijevaju da glasaju u skladu sa savješću. No, premijer Plenković nema namjeru popustiti i time destabilizirati vlastitu poziciju pa je tako i na Predsjedništvu stranke izdana naredba da se mora glasovati onako kako to šef stranke zahtijeva, što je izazvalo lavinu nezadovoljstva čak i među visokopozicioniranim stavovima.

Iako se od HDZ-ovaca zahtijeva da glasaju sukladno odluci stranačkog Kluba, među članovima se traži opcija kojom će se to onemogućiti, a jedna od opcija je da se glasovanje suprotno klupskoj odluci najavi nadležnim stranačkim tijelima. No, HDZ-ovci bliski predsjedniku ne vide ništa čudno u Plenkovićevoj odluci, jer članstvo u stranci zahtijeva i poštivanje odluka stranke, u stranci prema našem izvoru postoji demokracija i svatko ima pravo izreći svoj stav, ali kada stranačko tijelo nešto odluči tada to postaje obvezom svih članova.

Plenković će u skladu s time inzistirati na tome da svi zastupnici bez slobodnog glasovanja podrže Konvenciju, a s obzirom na vrlo tijesnu parlamentarnu većinu koju imaju vrlo je upitno hoće li mu to i na koji način poći za rukom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.