Screenshot, izvor: Pinterest

JE LI SE ŽIVJELO BOLJE U JUGOSLAVIJI? Gospodarska krvna slika zemalja iz regija otkriva sve

Autor: Dnevno

Na društvenim mrežama kruži mapa utemeljena na statističkim podacima o ekonomskoj situaciji zemalja jugoistočne Europe u periodu od 1990. do 2018. godine. Autor ove mape je Soner Cagaptay, poznati turski analitičar s američkom adresom. On je voditelj istraživačkog programa kod Washingtonskog instituta za politiku Bliskog istoka.

Cagaptay je razmatrao period od 38 godina. Prema grafikama, Hrvatska se može pohvaliti s rastom od 58 %. Uvjerljivo najgora zemlja u regiji je Srbija s minusom od 11%, a s negativnim saldom od -1% pridružuje joj se Bosna i Hercegovina. Navedeni postoci imaju svoje uporište u podacima Svjetske banke

Ovaj je period zanimljiv iz turske perspektive, zbog perioda stagnacije te kasnijeg rasta i reformi. U kontekstu zemalja bivše Jugoslavije prikaz je indikativan, jer obuhvaća i period koji počinje prije raspada SFRJ i rata te se posljedični ekonomski krah pojedinih današnjih država jasno nazire.

 

Iako neki žale za bivšim vremenima, statistike su jasne. U većini zemalja jugoistočne Europe u proteklih 30-ak godina ostvaren je ekonomski rast, sukladno tome: živi se bolje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.