fbpx
Vantagenews.com /PIXSELL/

Je li ovo moguće? Todoriću jamčevinu platio svjetski poznat liječnik

Autor: Iva Međugorac

”On nema novac”, izgovorio je prije nekoliko tjedana odvjetnik Čedo Prodanović, govoreći o svojem klijentu Ivici Todoriću, čovjeku koji je donedavno slovio za najmoćnijeg, ali i najimućnijeg hrvatskog poduzetnika, koji se doimao nedodirljivim kako od strane institucija i politike, tako i od strane medija.

”Zabrinule” su te riječi naciju, koja jedva spaja kraj s krajem, no samo kratkoročno jer vrlo brzo ispostavilo se da je Todorić uspio pronaći 7,5 milijuna kuna, koliko mu je bilo potrebno za jamčevinu, temeljem koje je napustio istražni zatvor u Remetincu gdje se skrasio nakon što je 7. studenog izručen Hrvatskoj. Todorić, koji se ranijih godina nije pretjerano izlagao javnosti, prilikom puštanja na slobodu obratio se novinarima ispred Kulmerovih dvora izbjegavajući dati konkretan odgovor na pitanje ”tko mu je platio jamčevinu”.

”Ne znam tko je sve platio jamčevinu, znam samo da je moj bratić dao, a za druge ću sad saznati”, ustvrdio je, najavljujući svoj politički angažman. Ono što se kasnije iz medija moglo saznati, a što je uostalom i dio protokola, jest da je Todorićeva obrana iznos potreban za jamčevinu uplatila na račun suda, a ni Čedo Prodanović ni odvjetnica Jadranka Sloković nisu bili previše rječiti po pitanju osobe koja je prikupila jamčevinu za slobodu ovog moćnog tajkuna.


Sloković je tek šturo komentirala kako nije bilo lako, ali da su prijatelji jamčevinu prikupljali puna tri dana. Tko je taj misteriozni netko, tko je u najtežim trenucima pomogao Todoriću, pitanje je koje se nametnulo i u dijelu znatiželjne javnosti, a tajanstveni odgovori kako obrane, tako i njega samoga dali su prostor za nagađanje.

Stoga se ovih dana u javnosti, kao jedna od opcija, počeo spominjati liječnik Tomislav Mihaljević, sin Todorićeve sestre Jadranke, koja je u trenutcima kada se Agrokor počeo načimati, istupala u medijima moleći da se obitelj njegova brata poštedi od napada i izlaganja.

Sestra Jadranka u javnosti nikada nije pretjerano istupala, ali o njezinom sinu Mihaljeviću u javnom se prostoru progovaralo isključivo u pozitivnom kontekstu.

Takvo što ne čudi, jer radi se o svjetski poznatom liječniku koji je karijeru počeo graditi u Zagrebu, gdje je diplomirao na Medicinskom fakultetu. Specijalistički staž dovršio je na Klinici za kardiovaskularne operacije u Zurichu, a nakon toga karijeru nastavlja graditi u Bostonu gdje je posao našao u “Brigham and Women’s hospital”. U Cleveland klinici, koja slovi za jednu od najvećih svjetskih klinika, ovaj se liječnik zaposlio 2004. godine, a ujedno specijalizirao je i invazivne operacije uz robotsku asistenciju.

Bavio se i operacijom popravka mitralnog zaliska uz robotsku asistenciju, a u njegovoj biografiji stoje i složene operacije na srčanim zaliscima, kao i transplantacije srca. Od ove je klinike, čiji je odnedavno i šef, doktor Mihaljević stvorio jednu od najvećih svjetski praksi u kojoj se primjenjuju operacije potpomognute robotskom tehnologijom, a osim toga Todorićev nećak autor je ili koautor oko 150 članaka u medicinskim znanstvenim časopisima, autor je i velikog broja priručnika o robotici u medicini i minimalno invazivnim operacijama mitralnog srčanog zaliska. Ujedno, odobren mu je patent i za novi radioskopski sustav za minimaliziranje invazivnih operacija srca te je u Cleveland klinici 2006. i 2007. godine osvojio nagrade za inovaciju.

Je li ovaj uspješni doktor doista ”odriješio kesu” kako bi pomogao Ivici Todoriću, teško je reći, jer nije nemoguće da su to učinili i oni koje je posljednjih godina otkako stoluje vrhom piramide najuspješnijih Hrvata – zadužio. No svakako je zanimljivo kako je Mihaljević, koji predvodi kliniku od 50 tisuća zaposlenika, nedavno istupao u hrvatskim medijima. U razgovoru za Jutarnji i Večernji list, govorilo se o svjetskim uspjesima poznatog liječnika, ali slučajno ili ne, ni jednom se riječju u tim razgovorima nije spomenula obitelj Todorić, niti njegova majka Jadranka. Razgovori za hrvatske medije, s doktorom Mihaljevićem odvili su se baš u jeku afere Agrokor, a mediji su pak pisali:
“Postići takvu blistavu karijeru u Cleveland klinici, jednoj od pet najboljih u SAD-u, kako je to pošlo za rukom profesoru Mihaljeviću doista je pothvat vrijedan divljenja. U tom mega bolničkom centru, naime, zaposleno je 43.000 ljudi, a među njima, što je najbolji dokaz koliko je konkurencija strašna, čak je 3000 liječnika. Klinika ima godišnji budžet od 7 milijardi dolara”.

U tim razgovorima pisalo se da je Mihaljević postao glavnim direktorom ove američke klinike, a spominjalo se i da gradi novu kliniku u Londonu, gdje mu živi nekadašnja supruga Iva Fattorini. O obitelji Todorić nije bilo spomena, tek se kroz Jutarnji provukla, doduše, pomalo diskretno, informacija u njemu, i to nakon što su se mediji raspisali o ratobornoj Todorićevoj sestri.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.