Foto: Ured predsjednika/ Ana Marija Katic

JE LI OVO MILANOVIĆEVA OBMANA? Plenkovićevi ljudi nabrajaju nedostatke: Nešto bi moglo ugroziti predsjednika

Autor: Iva Međugorac

Već se neko vrijeme predsjedniku Zoranu Milanoviću laska kao najpopularnijem političaru u državi, i to do te mjere da se već sada tvrdi kako Milanović osvaja drugi mandat uz opasku da ne postoji nitko na političkoj sceni tko bi njegovu popularnost i postojeću poziciju mogao ugroziti.

Da bez obzira na otvoreno Milanovićevo priklanjanje desnici on i dalje uživa potporu svojih nekadašnjih stranačkih kolega iz SDP-a potvrdio je u više navrata stranački predsjednik Peđa Grbin, koji ruku na srce i da želi osim Milanovića na narednim predsjedničkim izborima nema kandidata koji bi bio u stanju postaviti se kao ozbiljan konkurent pa će sukladno tome vrlo vjerojatno nezadovoljnici iz SDP-a koji drže da je Milanović zabrazdio u desno i koji su kritični prema njegovom stavu o ukrajinskom ratu ostati usamljeni jer se Grbin od Milanovića definitivno neće ograditi.

Ne misli se Grbin ograditi od svojeg nekadašnjeg šefa i radi toga što je Milanović titulu jednoga od najpopularnijih političara u državi stekao zahvaljujući svojim žestokim obračunima s vodstvom HDZ-a, za koje nitko u oporbenim redovima nema snagu nalik onoj predsjednikovoj.

Afere mu nisu štetile, ali HDZ-ovci misle da ih ima još

Milanoviću su po svemu sudeći naklonjene i ankete pa se stječe dojam da mu nije previše naštetila afera njegove supruge Sanje Musić Milanović koja se ljetos provlačila po medijima radi toga što je intervenirala za ocijene svojega mlađeg sina, iz toga se pak može izvesti zaključak da na Milanovićevu popularnost neće utjecati niti to što je njegov stariji sin Ante Jakov odnedavno stažist u europskom uredu SDP-ova Freda Matića, bivšeg ministra branitelja iz Kukuriku vlade kojom je aktualni predsjednik upravljao kao premijer.

Ipak, u HDZ-u vjeruju da je pitanje koliko takvih afera koje uspoređuju s uhljebljenjem još ima u obitelji Milanović, a uz to podsjećaju da je predsjednik i u svoj savjetnički tim doveo vlastite prijatelje, i nekadašnje suradnike što također uspoređuju s uhljebljenjem koje doduše do sada nije škodilo Milanoviću, koji bi se po pretpostavkama iz vladajuće stranke mogao spotaknuti i na vlastitoj dosljednosti. U redovima premijera Plenkovića drže naime da se Milanović do sada nije pokazao kao dosljedan političar, što se potvrdilo u nekoliko primjera od slučaja pomilovanja Perkovića i Mustača koje je obećao razmotriti, a nije do slučaja koji se odnosio na njegovu borbu za prava Hrvata u BiH od koje je na koncu odustao na nedavno održanom Nato summitu.

Milanović možda ipak nije siguran pobjednik narednih izbora

Ono od čega Milanović ne odustaje jest njegov stav o tome da od obuke ukrajinskih vojnika u Lijepoj našoj neće biti ništa. Takvi stavovi koje u HDZ-u nazivaju proruskima mogli bi naškoditi predsjedniku, smatra se u vladajućim redovima u kojima se također pozivaju na rezultate anketa pa napominju kako Milanović nije ništa posebno popularan jer je podjednak rejting na polovici mandata uživala i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je sve do poraza na predsjedničkim izborima nosio titulu najpopularnijeg političara u zemlji.

Ankete su dakle varljive, i na njih se Milanović ne može previše oslanjati, on to i sam vrlo dobro zna pa u tome valja tražiti razloge za njegove burne istupe i razloge zbog kojih ne prestaje ratovati s Plenkovićem, jer da s time stane iza Milanovićeva predsjedanja državom ne bi ostalo previše poteza iz domene predsjedničkih ovlasti, a sa kojima bi se ovaj mogao pohvaliti. U tome pak HDZ-ovci vide nadu da Milanović možda ipak nije siguran pobjednik narednih predsjedničkih izbora, za koje se on već sada intenzivno priprema premda ni sam nije posve siguran tko bi mu točno na njima trebao konkurirati.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.