Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JE LI MILANOVIĆ OTKRIO SKRIVENE PLENKOVIĆEVE NAMJERE? Dva značajna događaja mogla bi biti presudna

Autor: Iva Međugorac

Posjet francuskog predsjednika Macrona Hrvatskoj, u kojoj ga je srdačno ugostio premijer Andrej Plenković, izazvao je veliku pažnju na domaćoj političkoj sceni, što ne iznenađuje. Ovaj je posjet značajan i utoliko što u sklopu njega, Hrvatska konačno kraju privodi posao oko kupnje francuskih borbenih aviona, što se u političkim krugovima i ranije opisivalo kao jedan od najznačajnijih i krucijalnih izazova ovog Plenkovićeva drugog mandata.

Iako Plenković odbacuje teze o tome da avione od Francuza kupuje kako bi, uz ostalo, i tim putem osigurao neku od europskih fotelja po isteku aktualnog mandata na čelu Vlade, ta se teza i sada nakon Macronova posjeta provlači kako sabornicom, tako i njegovim HDZ-om. U vladajućim redovima više niti ne kriju da Francuska nakon odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel postaje novi hrvatski vanjskopolitički strateški partner na razini EU, što je zasigurno povijesni zaokret s obzirom na njihovu raniju višegodišnju naklonost prema Srbima.

Dok se novi partner u vladajućim redovima ne krije, o Plenkovićevim planovima za budućnost progovara se u rukavicama, jedno se vrijeme spekuliralo da ovo doista jest njegov posljednji mandat u Hrvatskoj te da bi potom vladajuću palicu umjesto njega mogao preuzeti Gordan Jandroković, u tom se kontekstu spominjao čak i osječki župan Ivan Anušić, no i prije kada su europski mediji govorili o Plenkoviću kao o budućem briselskom visokorangiranom službeniku, predsjednik Vlade poručivao je kako ga zanima isključivo vođenje hrvatske Vlade. To stajalište s njime ne dijeli predsjednik Zoran Milanović.

Milanovićeva teza

”Plenković već sada razmišlja kako se pakira za Bruxelles, sve što radi, radi s tim ciljem. Svaki potez, gesta grimasa i kupovina usmjereni su prema tome”, poručio je nedavno predsjednik koji se posljednjih dana fokusirao na sukobe s ministrom obrane Marijem Banožićem. Milanovićeva je teza da Plenković puca na neku od pozicija u Europskoj komisiji, dok je nedavno ugledni Politico o hrvatskom premijeru progovarao kao o budućem šefu europskih Pučana.

Hrvatskoj je, kažu u HDZ-u potreban snažan saveznik, što Francuska nedvojbeno jest, no i Plenkoviću je istini za volju za neku od europskih funkcija potrebna snažna lobistička potpora koju mu Francuska može pružiti. Nije zgoreg napomenuti kako borbeni avionu u Hrvatsku trebaju stići početkom 2024. godine, odnosno u godini u kojoj se održavaju redovni parlamentarni izbori, ali i redovni izbori za Europski parlament. Hoće li se Francuzi tada zalagati za Plenkovićevu europsku fotelju ostaje za vidjeti, no u svakom slučaju u toj izborima popunjenoj godini dolazak borbenih aviona zasigurno bi mogao ići na ruku Plenkovićevom HDZ-u.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.