JE LI KRUZERIMA NAPOKON ODZVONILO? ‘Naši gradovi se raspadaju pod najezdom turista’

Autor: Dnevno

Posljednjih godina javnost postaje sve više svjesna utjecaja masovnog turizma na okoliš i lokalne sredine pa je jedna hrvatska turistička agencija odlučila da više neće poslovati s kruzerima kako bi barem malo doprinijela zaštiti okoliša i kvaliteti života.

Naime, agencija Secret Dalmatia, čiji je osnivač Alan Mandić rekao je za portal Total Croatia News da se ovaj problem ne smije shvatiti olako.

“Posljednjih godina svjedoci smo sve većeg broja posljedica kruzerskog turizma u Hrvatskoj. Možda nekoliko pozitivnih, ali mnogo negativnih. Gradovi svjetske baštine, poput Dubrovnika, raspadaju se pod navalom tisuća ljudi koji ih dolaze vidjeti, svi odjednom. Gužve i gomile pomalo uništavaju svačije iskustvo razgledavanja, a pogotovo to rade samima sebi”, objasnio je Mandić.

“Trpi lokalna infrastruktura, a svakodnevni život lokalnog stanovništva ispašta. To opterećenje za gradove dolazi ruku pod ruku s prijetnjom koje zagađenje uzrokovano kruzerima predstavlja našim ionako krhkim morima i oceanima. Jadransko more je najveće blago Hrvatske. Kao promotori, ali prvenstveno zaštitnici hrvatske baštine i okoliša, odlučili smo se ubuduće odreći svih vrsta poslovnih suradnji s kruzerima”, rekao je.

“U skladu s dobrom poslovnom praksom, ispunit ćemo sve obaveze dogovorene za 2019. godinu, ali nakon toga više nećemo moći prihvaćati ture i putničke zahtjeve putnika s kruzera i agencija koje organiziraju takva putovanja”, kaže Mandić.

“Čvrsto vjerujemo da upravo mi koji imamo koristi od hrvatskih ljepota moramo biti prva crta obrane od pretjeranih iskorištavanja tih ljepota. Ovo je naš mali doprinos u tom smjeru i nadamo se da ćemo sačuvati ljepotu Hrvatske za sve buduće generacije, kako lokalaca tako i turista”, zaključio je.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.