Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

JE LI ANUŠIĆ DOISTA SPREMAN RUŠITI PLENKOVIĆA? HDZ-ovci otkrivaju planove svoga moćnog župana

Autor: Iva Međugorac

“Neće on sada više istrčavati, strpljivo će čekati svoju priliku, ali si je osigurao prostor za veliki uzlet”, tim riječima u slavonskoj organizaciji vladajuće stranke komentiraju poziciju svojeg župana Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a koji je na ovim lokalnim izborima ostvario respektabilan rezultat.

HDZ je istini za volju u Osječko-baranjskoj županiji, ali i u samom gradu Osijeku doživio veliki bljesak, a premda je riječ o uspjehu, u vrhu stranke svjesni su kako to za premijera Plenkovića i nije povod za neko veliko slavlje budući da bi Anušićev rezultat mogao imati dalekosežne posljedice za odnose unutar HDZ-a.

Dobro je poznato da Anušić uoči kampanje za lokalne izbore nije štedio premijera pa je tako vodstvu stranke uputio kritike zbog suradnje sa SDSS-om, nešto prije toga kritizirao je svojeg vukovarsko-srijemskog kolegu i Plenkovićeva štićenika Marija Banožića, a onda par dana nakon lokalnih izbora na svoju ruku podržao Miroslava Škoru na izborima u Zagrebu.

Sve su to potezi na koje Plenković ne gleda s odobravanjem, no ne pada mu na pamet u ovom trenutku ulaziti u obračune s Anušićem budući da HDZ na terenu, posebice u Dalmaciji ima daleko većih problema. Ne pada međutim ni Anušiću na pamet u ovome času rušiti i destabilizirati Plenkovićevu poziciju.

Za razliku od drugih koji su ranije pokušavali ući u ring s prvim čovjekom Vlade osječki je župan svjestan kako bi svaki pokušaj rušenja premijera rezultirao njegovim padom pa slijedom toga mudro promišlja i tempira svaki svoj korak gradeći se unutar vlastite županijske organizacije u kojoj nedvojbeno ima golemu potporu. Čekati svoje vrijeme, strategija je to koju domaći političari rijetko primjenjuju, no po svemu sudeći tog se plana u narednom periodu misli držati Anušić kojemu doduše laska sve veći broj komplimenata koji se iz stranke, ali i izvan stranke slijevaju na račun njegova djelovanja.

Da procjeniti i tempirati itekako zna Anušić je pokazao u trenutku kada se na stranačkim izborima pridružio Plenkovićevom timu koji se na koncu pokazao kao pobjednički. No, baš iz tog Plenkovićeva tima i jest dogurao do pozicije potpredsjednika HDZ-a pa upućeni navode kako unatoč svojoj popularnosti udar protiv HDZ-ova premijera s te pozicije teško može povesti, sve i da uistinu želi pa se baš zato Anušić odlučio igrati na dulje staze. Kada se Plenković odluči iz domaće političke arene prebaciti na onu briselsku ovaj će Slavonac iskočiti kao glavni adut, ali i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za njegova nasljednika za što si je prostor pravodobno osigurao.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.