Photo: Patrik Macek/PIXSELL

JASTREBI NADVILI KANDŽE NAD DOMOVINSKIM POKRETOM: ‘Ako nećemo mi, tko će?’ VRAĆA LI SE DESNICA POD SKUTE PLENKOVIĆU?

Autor: Dnevno.hr

Pokretač, alfa i omega Domovinskog pokreta Miroslav Škoro podnio je u utorak ostavku na mjesto predsjednika stranke kao i na svoje djelovanje u svim stranačkim tijelima.
Škoro je obznanio kako odluka o napuštanju mjesta predsjednika stranke nije iznenadna, ali su, prema reakcijama, gotovo svi ostali u čudu.

Iznenadilo sve?

“Ljudi moraju znati da je ovo posljedica slijeda događaja koji je u zadnjih dvije i pol godine u jednoj čudnoj kombinaciji politike i medija provukao i moju obitelj i mene kroz odvratno blato. S druge strane je spoznaja da bi, prema nekim mojim indicijama, to sve skupa vodilo pitaj Boga gdje. Ne želim provlačiti svoju obitelj kroz blato, oni to nisu zaslužili”, rekao je Škoro nakon odlaska.

Iz Domovinskog pokreta u priopćenju su također iskazali iznenađenje, a Škori su se zahvalili na svemu što je učinio za stranku. Nakon reakcija koje su pljuštale od ostatka političke scene, sve je iznenadila i objava Vesne Vučemilović, inače sestre sada već bivšeg čelnika DP-a.

“Ne smijemo zaboraviti kako je u dvije godine Miroslav Škoro prošao tri ciklusa vrlo zahtjevnih izbora u kojima je on i njegova obitelj bio izložen napadima i objedama. Unatoč svemu 10000 članova, 400 vijećnika i saborski zastupnici njegovu odluku ne mogu i ne žele prihvatiti. Uvjerena sam da će Predsjedništvo njegovu ostavku odbaciti, a da će on svoju odluku povući”, napisala je Vesna Vučemilović na svom Facebook profilu.

I zaista, unatoč konstantnim provlačenjem teza kroz medije da je Škoro najveći gubitnik, on je u razmaku od dvije godine najprije polučio dobar rezultat na predsjedničkim izborima gdje mu je nedostajao pedalj da uđe u drugi krug, zatim je osnovao stranku Domovinski pokret Miroslava Škore i uzeo 16 mandata na parlamentarnim izborima da bi na lokalnim izborima stranka Domovinski pokret poremetila mnogima planove, no ipak ostala bez važnijeg rezultata u vidu gradonačelničkih i načelničkih mandata. Škoro je tu pak, iznenadio sve i ušao u drugi krug gdje je poražen od Tomislava Tomaševića.

Odlazak titana

U utorak je, da stvar bude intrigantnija, ostavku dao i glavni tajnik stranke Darijo Žepina.

U svakom slučaju, odlazak Miroslava Škore, inače potpredsjednika Hrvatskog sabora, obavijen je velom tajne. Dok s jedne strane mnogi vuku poveznicu s naprasnim odlaskom bivšeg premijera Ive Sanadera uz antologijsku izjavu “ja sam svoju dionicu odradio”, a kojeg je nakon toga dočekalo nekoliko optužnica, drugi pak smatraju da je Škoro pritisnut od nepoznatog nekog kako bi se njegova stranka približila Andreju Plenkoviću i HDZ-u.




Upravo na tom tragu pitali smo izvor iz HDZ-a blizak vrhušci stranke za komentar.

“Ovo je dobro za nas. Škoro je trebao otići da možemo pripremiti teren za parlametnarne izbore na kojima na sve načine treba spriječiti dolazak galopirajuće ljevice na vlast. Ako nam za to treba Domovinski pokret, neka tako bude”, rekao nam je naš izvor.

Na pitanje je li HDZ već krenuo u lov na “žetončiće” da im podebljaju i trenutnu saborsku većinu, naš izvor iz HDZ-a dao je značajan odgovor.




“Ako nećemo mi, tko će”, rekao je HDZ-ovac.

Razjedinjena, ili ujedinjena desnica?

Koliko je HDZ imao utjecaja na Škorin odlazak, a kolika je mogućnost da sve vodi netko drugi iza zavjese, upitali smo jednog oporbenog saborskog zastupnika koji je bio veliki podržavatelj Miroslava Škore na predsjedničkim izborima.

“Nitko ne zna pravi razlog odlaska, ali u svakom slučaju ovo je unutrašnji lom za Domovinski pokret. Mislim da je ovo sukob na relaciji Mario Radić – Miro Škoro. Radić je taj koji je o svemu odlučivao, a Škoru se razvlačilo po blatu”, rekao nam je ovaj saborski zastupnik. Smatra kako se Škoru razvlačilo po blatu i da mu je dosta, ali i da postoji još “gora opcija”.

“Ako nije razlog odlaska ono što je objavio Škoro, onda su ga prisilili i pritisnuli. Za takav scenarij podlogu daje reakcija Vesne Vučemilović. Iako, možda je njena reakcija i plod iznenađenosti. On je nju povukao u politiku, a sada ne zna gdje će”, rekao je naš izvor.

Dodaje i kako je zanimljiva poruka Škore u kojoj naglašava da će zadržati mandat. “To pokazuje da su od njega tražili i mandat. U svakom slučaju, sigurno su išli u rušenje Škore. Pitanje ostaje, jesu li to željeli ovako, ili je Škoro sam predvidio što ga čeka i otišao”, zaključio je.

U svakom slučaju, vruće političko ljeto dobilo je novu dimenziju, na “desnici” kreću nova previranja i bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.