fbpx

‘Jastreb je bio uvučen u rušenje Tuđmana, no UDBA ni danas ne da Vukovaru da spere ljagu’

Autor: Damir Kramarić

U Vukovaru je JNA pretrpjela više gubitaka nego u svim ostalim bitkama u svim desetogodišnjim ratovima u zemljama bivše Jugoslavije! Unatoč tome, vukovarski branitelji najlošije su prošli, pa i danas u službenom dokumentu Manolićeve komisije stoji da su rušili ustavni poredak RH! – podsjeća dr. Jurčević.

Mnogi mediji raspisali su se ovih dana o teškim mukama kroz koje prolazi Mile Dedaković Jastreb, prvi zapovjednik obrane Vukovara, kojega su pripadnici Vojne policije i SIS-a odmah nakon pada grada heroja zatočili i tukli u kotlovnici na zagrebačkoj Lašćini i kojemu, zbog posljedica premlaćivanje, danas otkazuju mnoge životne funkcije.

'Postojale su indicije da Dedaković nesvjesno sudjeluje u kampanji KOS-a'

Zbog čega je Mile Dedaković prije 21 godinu uhićen i premlaćen, što mu se stavljalo na teret i zbog čega do danas nije rehabilitiran ni on, a ni ostali branitelji Vukovara, istražili smo u razgovoru s dr. Josipom Jurčevićem, povjesničarom koji je posebno istraživao Vukovarsku bitku i kasnije događaje, te s generalom Markom Lukićem, stručnjakom za bobru protiv Specijalnog rata, rata kakav se u vrijeme vukovarske bitke i nakon pada Vukovara itekako vodio na ovim prostorima.


– Postojale su indicije da Dedaković nesvjesno sudjeluje u kampanji jugoslovenskog KOS-a u koju su bili uključeni i dijelovi tadašnjeg HSP-a s Paragom na čelu. Cilj jugoslovenskih obavještajaca je bio rušenje dr. Franje Tuđmana i demokratski izabrane vlasti u Hrvatskoj, te izazivanje unutrašnjih sukoba. U to vrijeme nismo bili međunarodno priznati, a nakon raketiranja Banskih dvora i nakon pada Vukovara, Hrvatska je bila pred nacionalnim slomom i potpunim kaosom. Ne mislim da je Stari Jastreb namjerno sudjelovao u tome, no apsolutno sam siguran da je jugoslavenska UDBA i KOS, uz pomoć vukovarske tragedije, htjela izazvati unutarnje sukobe i tako zaustaviti međunarodno priznanje Hrvatske. Da je tada došlo do sukoba, sigurno nas ne bi priznali – ističe general Marko Lukić, predsjednik braniteljske stranke Zavjet za Hrvatsku, koji je u vrijeme pada Vukovara bio savjetnih ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića i koji je, baš nekako u to vrijeme, postao i savjetnik predsjednika Tuđmana, te koji nam je prepričao tadašnje dramatične prijetnje predsjedniku dr. Tuđmanu, dakle događaje koji su prethodili kasnijem pritvaranju Mile Dedakovića Jastreba.

Lukić: Tuđman je znao da su agenti oko njega i da ga hoće ubiti

– Desetak dana prije pada Vukovara pozvao me dr. Tuđman i rekao: 'Marko, hoće me ubiti. I nije što će me ubiti, nego što neće biti Hrvatske! Oko mene je umrežena UDBA i KOS' – kazao mi je Tuđman u dosta dramatičnom razgovoru. Bilo je to u vrijeme kada je Dobroslav Paraga prijetio da će topovima zauzeti vilu Zagorje i Ured predsjednika, kada je, dakle, prijetio državnim udarom. Rekao sam Tuđmanu da me treba podržati kada udarim u taj osinjak. Obećao je podršku, no svejedno sam na tom položaju uspio izdržati samo sedam mjeseci. KOS i UDBA još su bili prisutni u institucijama MUP-a i u institucijama hrvatske politike, zbog čega im nije odgovaralo da je Tuđman, koji je tada imao sve ključne ovlasti u vladanju Hrvatskom, nedostupan. Ivan Jarnjak i Franjo Gregurić vršili su pritisak da me se makne, kako bi oni imali veći utjecaj na predsjednika. Nakon sedam mjeseci uspjeli su u tome, no do tada sam već promijenio sustav sigurnosti i uveo Prvi tjelesni zdrug i Odjel za zaštitu predsjednika Republike, samostalni odjel koji je bio podređen Uredu predsjednika, a kojemu ni ministar policije, ni ministar obrane nisu bili nadređeni. Tako je Tuđman izoliran od sukoba između obavještajnih službi pod kapom MORH-a s jedne i MUP-a s druge strane – zanimljivih detalja prisjetio se general Lukić.

Postojala je opasnost od raspada obrambenog sustava Hrvatske

Potom je pojasnio da je u vrijeme pada Vukovara, zbog svega navedenog, postojala istinska opasnost od raspada obrambenog sustava Hrvatske.

– Sukobi su već postojali, pogotovo između časnika koji su u Hrvatsku vojsku došli iz JNA i domaćih časnika. Nije se smjelo dozvoliti još veći sukob, a vukovarsku tragediju jugoslavenski je KOS želio iskoristiti upravo kao okidač za opći kaos, Zato su i širili glasine da je Tuđman prodao Vukovar. Paraga je sudjelovao u tome, a Dedaković je, po svemu sudeći, nehotice uvučen u cijelu tu priču. Osobno žalim zbog stanja Mile Dedakovića Jastreba, no puno je hrvatskih branitelja koji su u još gorem stanju nego on, zbog čega bi država trebala hitno promijeniti odnos prema braniteljima ugroženog zdravlja, formirati patronažne službe i veteransku bolnicu, o kojoj se toliko govorilo, no koja do danas nije zaživjela – dodaje čelnik braniteljske stranke.
Neriješen status Vukovaraca najbolji je dokaz da KOS i UDBA i danas vladaju

Potom je pokušao analizirati i činjenicu da prava istina o Vukovaru i o herojskoj obrani grada, do danas nije službeno rasvijetljena, zbog čega vukovarski branitelji još uvijek nisu uspjeli riješiti svoj braniteljski status.

– To je najbolji dokaz da strukture jugoslavenskog KOS-a i UDBE i danas vladaju Hrvatskom, jer bi u protivnom to svakako bilo riješeno – primjećuje Lukić, te na kraju dodaje da i danas u Hrvatskoj traje žestoki sukob u obavještajnoj sferi oko toga tko će imati veći utjecaj na Hrvatsku: istočne ili zapadne obavještajne službe.
Lukić zato i ističe da je Hrvatskoj nužna temeljita reorganizacija obavještajnog sustava, te uspostava svojevrsnog hrvatskog Mossada, učinkovite službe koja bi brinula o nacionalnoj sigurnosti, a ne bi više bila upregnuta u tuđe interese.

Sličnu analizu ponudio je i povjesničar dr. Josip Jurčević.

Jurčević: Vukovar je bio prijelomni događaj, zbog čega su ga toliko i napadali

– Stvarni razlozi uhićenja Mile Dedakovića Jastreba bili su političke prirode. On je imao bliske odnose s HSP-om, odnosno s Dobroslavom Paragom, koji je tada paradirao zemljom. Valja se prisjetiti da u to vrijeme nismo bili međunarodno priznati i da je međunarodna zajednica htjela očuvati Jugoslaviju. Dedaković je u listopadu otišao iz Vukovara i više se tamo nije vraćao, a nakon izlaska susretao se s Paragom, što su službe shvatile kao konkurenciju. U to vrijeme u Hrvatskoj su se doista vodile sve vrste specijalnog rata, što znači da je bilo mnogo dezinformacija i raznih igara. Službe su imale puno razloga za djelovanje. Osjetili su da je Vukovar ključni događaj oko kojeg bi se mogla prelomiti sudbina rata. Zato su i htjeli kompromitirati Vukovar, jer nitko nije predvidio tako žestok i žilav otpor. Kasnije su, manje-više iste strukture, optužile vukovarske branitelje da su rušili ustavni poredak Republike Hrvatske, što je prava katastrofa. Taj zaključak nametnula je saborska komisija kojoj je na čelu bio Josip Manolić, a u čijem radu su sudjelovali i Josip Perković, Zdravko Mustač, te mnogi članovi tadašnje Vlade. Kasnije sam pisao Saboru da odustane od izvješća Manolićeve komisije jer će, u slučaju da se ti zaključci ne ponište, za stotinu godina ostati zapisano da su vukovarski branitelji rušili ustavni poredak zemlje! No, unatoč činjenici da su se otada u Hrvatskoj promijenile mnoge Vlade i mnogi saborski sazivi, nitko nije htio odustati od tih skandaloznih zaključaka – podvlači dr. Jurčević, pa još jednom upozorava ne veliku nepravdu koja se duže od dvadeset godina nanosi vukovarskim braniteljima.

Bili su najveći heroji, no status branitelja Vukovara i danas je nepoželjan?!

– Vukovarska bitka temelj je Hrvatske države, ključni i presudni događaj u Domovinskom ratu. Vukovar je doslovce obranio Hrvatsku, jer je 1800 slabo naoružanih ljudi uspjelo zaustaviti silu koja je napadala sa stotinama tenkova i s tisućama dobro naoružanih vojnika. To je dalo vremena za obranu Hrvatske: za zauzimanje pojedinih vojarni, zapljenu oružja, za bolju vojnu organizaciju…. Da je Vukovar najznačajnija i najveća bitka ne samo u Domovinskom ratu, već u svim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kazuju i brojke. U Vukovaru je, naime, srbijanska, odnosno jugoslavenska vojska pretrpjela više gubitaka nego u svim ostalim bitkama u svim desetogodišnjim ratovima u zemljama bivše Jugoslavije – od Slovenije, Hrvatske, Bosne, pa sve do Kosova! No unatoč svemu tome vukovarski branitelji najlošije su prošli kada se radi o rješavanju statusa i sudbinama. Status Vukovaraca i danas je nepoželjan jer se bivše strukture, koje su preuzele vlast u Hrvatskoj, ne mogu pomiriti s takvim fenomenom. Zato su htjeli kompromitirati Vukovar, a zato to čine i danas. Antihrvatske strukture, koje su smislile i optužbu da je Oluja bila zločinački poduhvat, upravo stoga sprečavaju i stavljanje zaključaka Manolićeve komisije van snage – zaključuje dr. Josip Jurčević.

Pripadnici 204. vukovarske brigade jedini ni danas nemaju riješen braniteljski status!
Vukovarski branitelj Damir Radnić poslao je ovih dana dopis mnogim medijima u kojem upozorava na još uvijek neriješen status pripadnika 204. vukovarske brigade, te u kojem moli novinara i urednike da im pokušaju pomoći u konačnom rješavanju njihovog statusa.
Poštovani, 26. siječnja 2011. održan je jedan od desetina sličnih sastanaka ratnog zapovjedništva 204. vukovarske brigade u zadnjih dvadesetak godina. Izravni povodi uvijek su samo naizgled različiti (tada je to bilo uhićenje Purde) ali osnovna tema je uvijek ista, famozno izviješće Manolićeve komisije – 'Izviješće državne komisije o pripremi i vođenju obrane Vukovara Zagreb studeni/prosinac 1991.' i status vukovarskih branitelja koji je tada, upravo tim izvješćem, jednostavno degradiran na najnižu moguću razinu. Mi smo tada, preko naših zapovjednika, proglašeni 'rušiteljima ustavnog poretka RH'! I takvo stanje traje još i danas. Usprkos tome što se naizgled to možda i ne čini tako, mi smo valjda jedina postrojba HV-a čiji pripadnici u najvećem broju još uvijek nemaju riješen status! Počevši (ili završivši) s našim zapovjednicima, Milom Dedakovićem – Jastrebom i Brankom Borkovićem – Mladim jastrebom. Kako je u zadnjih nekoliko dana 'slučajem našeg prvog zapovjednika Jastreba' pokazano da u javnosti, u medijima i u dijelu politike još uvijek postoji senzibilitet prema konačnom rješavanju našeg statusa, to vas na ovaj način molimo da iskoristite ove materijale u tome smislu! – ističe u svom dopisu višestruko ranjavani vukovarski branitelj Damir Radnić, koji nam je u privitku poslao i kompletno Izvješće Manolićeve komisije.
Vrlo sporne zaključke tog Izvješća u nastavku i objavljujemo.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.