Jasen Mesić je jedan od izvršitelja kulturocida nad Splitom

Autor: hina

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević rekao je kako je Jasen Mesić 'kumovao' da se 'zatrpaju, prekriju i popločaju arheološki nalazi iz predromanskog i Dioklecijanovog razdoblja'.

Vodstvo splitskog SDP-a danas je optužilo ministra kulture Jasena Mesića (HDZ) da je, u vrijeme dok je obavljao dužnost državnog tajnika u tom ministarstvu, počinio “kulturocid” nad Splitom jer je, kako je rekao, “kumovao” da se arheološki nalazi ispod Rive zatrpaju ispod betonskih ploča.

– Tragedija je da ministar kulture bude Jasen Mesić jer je on jedan od izvršitelja kulturocida nad gradom Splitom – izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević.

Rekao je da je u vrijeme kad se rekonstruirala splitska Riva Jasen Mesić bio državni tajnik u Ministarstvu kulture i “kumovao” da se “zatrpaju, prekriju i popločaju arheološki nalazi iz predromanskog i Dioklecijanovog razdoblja”.

– Cjelokupna kulturna, stručna i konzervatorska javnost u Splitu bila je za to da se sačuva arheološko bogatstvo koje je sada pohranjeno duboko ispod betonskih ploča na Rivi – istaknuo je Jurjević.

Kazao je i da je protiv Jasena Mesića Nadzorni odbor Hrvatskog ronilačkog saveza podnio kaznenu prijavu kod Državnog odvjetništva zbog toga što je sanaciju grčkog broda “Vaselios”, koji je potopljen blizu Komiže 1939. godine, prioglasio uspješnom. “Mesić je bio izravno nadređen inspektorima za zaštitu kulturne baštine te je sanaciju tog broda proglasio uspješnom. Ministarstvo je izvjestilo javnost kako je u cijelosti ispumpan mazut iz tog broda”, rekao je Jurjević naglasivši kako dokumenti Hrvatskog ronilačkog saveza govore drugačije.

Dobivanje posla bez natječaja

– Tvrtka ‘Maritin’ je dobila posao za sanaciju bez natječaja i taj je posao preko Ministarstva plaćen 1,2 milijuna kuna, ali iz fonda ronilačkih naknada Hrvatskog ronilačkog saveza. Ta tvrtka nije obavila lociranje i sondiranje tankova u kojima se, prema ocjeni stručnjaka, još uvijek nalazi između 50 i 100 tona vrlo opasnog mazuta koji ima 12 posto sumpora u sebi – ustvrdio je Jurjević pozivajući se na dokumentaciju Hrvatskog ronilačkog saveza.




Jurjević je također rekao kako aktualna gradska vlast u Splitu na čelu s gradonačelnikom Željkom Kerumom političkim pritiscima nastoji za ravnatelja splitske Galerije umjetnina izabrati umirovljenog slikara i vlasnika privatne galerije Josipa Botteria Dinija, iako on, tvrdi Jurjević, ne poznaje galerijski fundus a stručno vijeće Upravnom vijeću Galerije predložilo dosadašnjeg ravnatelja Božu Majstorovića.

No Upravni odbor je odbio takav prijedlog i Gradskom vijeću, koje će donijeti odluku, za ravnatelja predložilo Botterija, kazao je Jurjević, naglasivši kako je sve članove Upravnog odbora, izuzev jednog, izabrala vlast gradonačelnika Keruma. Vijećnici SDP u Gradskom vijeću glasovat će protiv izbora Botterija, kazao je.

Dopredsjednica splitskog SDP-a Vesna Perak je zamjerila što svih 11 nacionalnih televizijskih koncesionara svoja sjedišta imaju u Zagrebu. “Ne možemo prihvatiti da su sve kreativne snage u kulturi, umjetnosti, novinarstvu i politici koncentrirane u Zagrebu”, kazala je Perak.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.