Zarko Basic/PIXSELL

Janjetina i odojak 10 tisuća kuna, dernek u hotelu 33 tisuće kuna: Ovako se rasipa vaš novac

Autor: Dnevno

‘Crna knjiga trošenja javnog novca za 2018.godinu‘ intrigantna je bilješka iza koje stoji Udruga poreznih obveznika Lipa, a u njoj su prezentirani neki od primjera raspianja javnog novca pa se tako u njoj kriju računi za janjetinu u Polači od 10,6 tisuća kuna, a uz to navodi se i izloženost države prema Uljaniku koja prelazi više milijardi kuna.

Prema riječima Davora Huića, šefa Udruge, Crna knjiga rađena je godinu dana, a sadrži sto primjera kroz koje se razbacuje novac hrvatskih poreznih obveznika, a primjeri s kojima raspolažu prikupljeni su iz javno dostupnih izvora, državne revizije, dojava građana.

Kao najteži primjer navode Uljanik od 4,3 milijarde kuna, uz preporuku da bi država trebala definirati jasne kriterije kada je o dodjeli jamstava riječ, a uz to valjalo bi obustaviti jamstva tvrtkama čije uprave ne troše jamstva namjenski. Državna revizija utvrdila je 4500 državnih stanova koji su useljeni bez ugovora, a od od 1995. do 2013. država otpisala 133 milijuna kuna za najam stanova.

Država potpore isplaćuje i za primjerice HŽ Infrastrukturu, odnosno željeznicu riječ je o450 milijuna kuna iz proračuna te 508 milijuna kuna od trošarina za gorivo i to dok taj “mastodont”, “u svom vlasništvu ima 1139 stanova”. Na subvencije trgovačkim društvima u javnom sektoru godišnje odlazi 1,4 milijarde kuna, dok subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora porezne obveznike godišnje stoje 2,2 milijarde kuna, kažu u Lipi.

Ujedno, u administraciji je više zaposlenik nego li primjerice u zdravstvu. Primjer kojega su spomenuli su Plitvička jezera, gdje kako je naveo Huić izdvajaju 27 milijuna kuna za udruge i sponzorstva, no istovremeno nemaju pročistač otpadnih voda, 50 tisuća udruga mahom se financira iz proračuna.

Zgodan je primjer i požeško kazalište koje ima deset zaposlenih, ali nema glumaca. Grad Zagreb je pak platio milijun kuna za besplatan prijevoz tijekom Adventa, a oko 20-ak milijuna kuna od kojih Grad financira četvrtkinu otišlo je na Snježnu kraljicu. Također, Hrvatska gospodarska komora organizirala je posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kalinjingradu i to baš u vrijeme dok je tamo igrala naša nogometna reprezentacija, ali i što je HAC prvo najavio otkaze zaposlenicima, pa raspisao natječaj za zapošljavanje.

Spomenut je i primjer iz Općine Donji Andrijevci gdje je, kažu u Lipi, sa žiro računa općine podignuto 91 tisuća kuna, da bi potom 63 tisuće “isparilo”, a u Općini Polaga za domjenak na kojem je sudjelovalo 120 ljudi potrošeno je u hotelu 33 tisuće kuna, na janjetinu i odojak u konobi otišlo je dodatnih 10,6 tisuća kuna.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.