Youtube Screenshot

SKANDAL BEZ KRAJA! Petrov i Jandroković u velikoj raspravi, uključila se oporba!

Autor: Dnevno.hr

Miro Bulj izbačen je sa sjednice zbog povrede Poslovnika i dobacivanja iz klupe pa je sjednica Sabora započela prigovorima oporbe zbog navedenog, a prvi se oglasio Božo Petrov.

“Poštovani predsjedniče Sabora, ja bih molio, budući da se jučer dogodio određeni incident u Hrvatskom saboru u trenutku kad je predsjedavao potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, stvarno bih zamolio, iako znam da je po Poslovniku nadležnost saborskog Odbora za ustav, politički sustav i Poslovnik, da revidirate odluku koju je napravio gospodin Brkić, iz razloga što je po Poslovniku isključio gospodina Miru Bulja u dvostrukom trajanju s tim da ga nije upozorio da će to napraviti. Svjestan sam toga da svaki predsjedavajući ima mogućnost napraviti takav incident. I ja u trenutku kada predsjedam mogu uzeti bilo koga ovdje na zub i isforsirati situaciju. Mislim da to nije korektno, pogotovo kada znamo da je danas izuzetno važna točka i ne želim uopće dolaziti u situaciju da razmišljam je li to napravio zato da zastupnik Bulj ne bi mogao sudjelovati u točci u dnevnom redu o nabavi aviona”, rekao je Božo Petrov.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković mu je odgovorio: “Kolega Bulj je napravio takav prekršaj da je nemoguće povući tu odluku, potpredsjednik Brkić bio je vrlo strpljiv, upozoravao ga je više puta, ta scena trajala je jako dugo, nije odustajao i mislim da je to bila opravdana kazna. Iako je Valentinovo, neću ovdje pokazivati preveliko razumijevanje za ono što se jučer dogodilo”.

Petrovu je poručio da se sa zahtjevima obrati Odboru za ustav, politički sustav i Poslovnik.

“Nisam tražio da budete darovatelj za Valentinovo, meni ne trebate, možda nekome drugome trebate. Te duhovite, humoristične opaske možete sačuvati za nekog drugog, ali vi danas radite presedan. Kad netko drugi bude predsjedavajući, da se upravo vodi vašim načinom predsjedavanja Saborom. Sjetite se da ste vi upravo meni s vašeg predsjedavajućeg mjesta rekli da laž nije stvar koja se mjeri člankom 238 i nakon toga sam ja isto počeo primjenjivati prema zastupnicima svih. Ja ću po tom presedanu, kad budem predsjedavajući, raditi”, rekao je Petrov.

“Ako će se netko od zastupnika ponašati na način na koji se ponašao Miro Bulj, svaki predsjedavajući ga mora kazniti. Molim vas da ovo bude pouka svima nama da budemo korektni i da ne kršimo Poslovnik”, nastavio je Jandroković.

U raspravu se uključio i SDP-ov Predrag Matić.




“Jeste li svjesni da tom odlukom radite izvanredni presedan koji može ostaviti dalekosežne posljedice na rad Sabora?”, rekao je Matić i dodao kako su zbo sličnog Ivana Pernara fizički iznosili iz sabornice.

Dodao je da zbog toga postoji opravdana sumnja da su na taj način ušutkali kolegu.

“Ovo nije ni silovanje demokracije, ovo je ubojstvo demokracije. Ako se pomaknete u stolici, mogu reći prva, druga opomena, iznesite ga van i nemoj sutra doći. I još tehničko pitanje, upravo na inicijativu Mosta je interpelacija stavljena u Poslovnik, treba li Bulj doći i ako ne dođe, treba li platiti kaznu od 150 kuna i tko će mu napisati ispričnicu?”, rekao je.




Jandroković ga je prozvao zagovornikom političkog nasilja.

“Netko može vrijeđati i predsjedavatelja i ne poštivati kolege i Poslovniku, a mi bismo trebali šutjeti i trpjeti. Mislim da sam dovoljno korektan, nisam nikad reagirao kada se netko vrpoljio u stolcu, čak i kad se iznesu teške riječi, ali jučer je bio eklatantni primjer nepoštivanja predsjedavajućeg koji je trajao dugo. To nije bilo na mah, to je trajalo, trajalo.”,  zaključio je Jandroković.

Uključio se i Ostojić.

“Bez obzira slažemo se ili ne, najgora stvar za demokraciju u Hrvatskoj je onaj trenutak kada se uskraćuje zastupniku da govori. Kazna ne da je pretjerana, ali je varijanta da se o njoj nije moglo odlučiti na Odboru. Kao predsjednika bih vas zamolio, radi slobode riječi u Saboru, gospodinu Bulju dopustite govoriti. Molio bih vas da poštujete Ustav, odgodite sjednicu”, rekao je.

“Da, da, kako da ne”, odgovorio je predsjednik Sabora.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.