Jandroković: U Hrvatsku se mogu vratiti svi koji to žele

Autor: hina

Gordan Jandroković ukazao je na potrebu utvrđivanja preciznog broja izbjeglih i prognanih kako bi na pravi način bili riješeni njihovi problem.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u četvrtak je na konferenciji o prognanicima i izbjeglicama u Beogradu izjavio kako je Hrvatska omogućila povratak svim izbjeglima i prognanima koji to žele.

– Ispunjavanje svih mjerila u rješavanju problema izbjeglih i prognanih u samom je vrhu prioriteta hrvatske vlade – rekao je Jandroković, podsjećajući kako je Hrvatska ustanovila sustav koji omogućuje povratak svih izbjeglih i prognanih koji se žele vratiti.


Probleme izbjeglih i prognanih osoba treba rješavati na human način i to pitanje ne smije biti politizirano, naglasio je Jandroković na konferenciji pod nazivom “Trajna rješenja za izbjeglice i prognanike – suradnja država regije” što se u četvrtak održava u Beogradu.

Ozbiljan pristup obavezama

Navodeći kako je Hrvatska vrlo ozbiljno pristupila obavezama proisteklim iz Sarajevske deklaracije, istaknuo je da je u Hrvatskoj do danas reintegrirano oko 120 tisuća izbjeglih i prognanih a stvoreni su uvjeti za povratak domovima svih prognanika te za 132 tisuća povratnika. Prema njegovim riječima, Hrvatska je jedina u jugoistočnoj Europi uvela i provela vrlo konkretne i mjerljive programe za ispunjavanje obveza iz Sarajevske deklaracije.

– U Hrvatskoj je do sada obnovljeno 146 tisuća porušenih i uništenih stambenih objekata te za obnovu uništenih naselja do sada utrošeno 5,3 milijarde eura – kazao je Jandroković, te podsjetio da je Hrvatska riješila i problem konverzije mirovina svih koji su svoj radni staž ostvarili u Hrvatskoj, a potom izbjegli u Srbiju.

Ukazao je na potrebu utvrđivanja preciznog broja izbjeglih i prognanih kako bi na pravi način bili riješeni njihovi problemi. Preciznim podacima o njihovu broju, prema riječima Jandrokovića, bit će omogućeno izdvajanje potrebnih financijskih sredstava te pokretanje projekata u svrhu rješavanja njihovih problema.

Nakon što je Hrvatska prije desetak dana donijela plan aktivnosti, kojim su utvrđeni mehanizmi za još transparentniju i učinkovitiju provedbu programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica, bivših nositelja stanarskih prava, može se reći da će proces povratka uskoro biti priveden kraju, rekao je Jandroković.

Surađivački ton konferencije
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić poručio je sudionicima konferencije da izbjeglice i prognanici ne smiju biti taoci političkih razlika niti žrtve diskriminacije, te da je Srbija spremna učiniti sve kako bi se potpuno poštovala njihova ljudska i građanska prava.

U uvodnom djelu konferencije sudionicima su se obratili i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Sven Alkalaj i Milan Roćen, kao i predstavnici izaslanstava UNHCR-a, Europske unije, Vijeća Europe i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, koje također sudjeluju na skupu.

Sudionici jednodnevne konferencije u Beogradu razgovaraju i o Sarajevskoj deklaraciji, kojom su se vlade Hrvatske, BiH i Srbije 2005. obvezale da će povratnicima riješiti ključne probleme, a sudionici razgovaraju i koracima koje su države u tom smislu do sada poduzele.

Bit će također riječi i o modelima suradnje u utvrđivanju podataka o izbjeglima i njihovim pravima, ulozi međunarodne zajednice, a očekuje se i usvajanje zajedničke izjave.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.