Jandroković: odnosi između Hrvatske i Albanije su odlični

Autor: hina

Ministar Meta, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je da su bilateralni odnosi izvanredni, a što se tiče gospodarske suradnje smatra da njezina razina nije zadovoljavajuća i da treba ukloniti neke poteškoće.

Odnosi između Hrvatske i Albanije su odlični, ali dvije zemlje žele pojačati gospodarsku suradnju i surađivati na mnogim područjima, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon susreta s albanskim kolegom Ilirom Metom.

– Konstatirali smo da su odnosi između Hrvatske i Albanije prijateljski, nazvali smo ih odličnima. Ono gdje želimo učiniti dodatni napor je gospodarska suradnja jer postoji veliki prostor i spremnost jedne i druge strane da učinimo pomake i surađujemo u izgradnji infrastrukture, energetici – rekao je Jandroković dodajući da se uskoro održava treći sastanak Mješovite komisije za gospodarsku suradnju.


Meta, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je da su bilateralni odnosi izvanredni, a što se tiče gospodarske suradnje smatra da njezina razina nije zadovoljavajuća i da treba ukloniti neke poteškoće, među kojima je nedostatak izravne zračne linije Tirana-Zagreb.

– Vjerujem da ćemo do kraja godine to riješiti – rekao je.

Tradicionalno dobri odnosi

Hrvatska i Albanija postale su članice NATO-a točno prije godinu dana, podsjetio je Jandroković dodajući da su tradicionalno dobri odnosi između dviju zemalja time samo dodatno oplemenjeni.

To je članstvo, rekao je Meta, – rezultat naše odlične suradnje u regiji. Ujedno jako dobro surađujemo s Hrvatskom u procesu europskih integracija i uvjereni smo da nam puno može koristiti hrvatsko iskustvo u pregovorima s EU-om te želimo da Hrvatska što prije završi pregovore i postane punopravnom članicom Unije –

Hrvatska je pred samim krajem pregovora i pružamo punu potporu Albaniji da isto tako, po zadovoljenju svih potrebnih kriterija, ubrza taj proces i da što je skorije moguće postane punopravnom članicom EU-a – kazao je Jandroković, dodajući kako je za Albaniju važan korak na tom putu vizna liberalizacija koju Hrvatska snažno podupire.

Jamstvo za stabilnost
– Konstatirali smo da je euroatlantska perspektiva najbolje jamstvo za stabilnost, mir i prosperitet jugoistoka Europe i da je hrvatski završetak pregovora i buduće članstvo odličan znak za sve ostale zemlje koje će slijediti naš put – istaknuo je Jandroković.

Meta je na kraju zahvalio hrvatskoj i slovenskoj vladi na organizaciji konferencije na Brdu kod Kranja, rekavši da je to bila “jako vrijedna inicijativa”.

Dvojica ministara potpisala su Protokol o suradnji Diplomatske akademije MVPEI-a i Diplomatske akademije albanskog MVP-a.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.