Jandroković: Monitoring ne treba mistificirati

Autor: hina

Danas smo poslali ono što je Komisija od nas tražila, određene informacije i pojašnjenja vezana uz ispunjavanje mjerila u poglavlju 23, rekao je ministar Jandroković.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potvrdio je u Bruxellesu da je hrvatska vlada u ponedjeljak poslala dodatne informacije i pojašnjenja koje je Europska komisija zatražila prošli tjedan u vezi s poglavljem Pravosuđe i temeljna prava.

– Danas smo poslali ono što je Komisija od nas tražila, određene informacije i pojašnjenja vezana uz ispunjavanje mjerila u poglavlju 23 – rekao je novinarima ministar Jandroković, koji u ponedjeljak u Bruxellesu sudjeluje na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative.

U ponedjeljak navečer ministri vanjskih poslova EU-a nakon službenog završetka svog redovitog sastanka razgovarat će neformalno o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da s te rasprave ne treba očekivati nikakve odluke.

Ministre će sa stanjem hrvatskih pregovora upoznati povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

– Očekujemo pozitivno izvješće Europske komisije. Očekujemo da će to biti važan sastanak koji će voditi prema ostvarivanju cilja koji smo si zajedno zadali, a to je završetak pregovora i određivanje datuma ulaska Hrvatske u članstvo EU-a – kazao je hrvatski šef diplomacije.

Jandroković je izrazio uvjerenje da će Komisija uvažiti sve ono što je Hrvatska do sada učinila.

– Ono što mi možemo dodatno učiniti jest jamčiti da je proces reformi nepovratan, da je održiv i iz dana u dan svjedočiti da smo zaista ozbiljni i spremni za punopravno članstvo – rekao je.




‘Monitoring ne treba mistificirati’

Na pitanje da komentira mogućnost monitoringa odnosno praćenja ispunjavanja hrvatskih obveza, Jandroković je rekao da to ne treba mistificirati.

– Što se monitoringa tiče, mislim da ga ne treba mistificirati, sve zemlje koje su ulazile u EU imale su nadzor i obveza je same Europske unije i zemalja članica pratiti kako zemlja kandidatkinja koja je završila pregovore ispunjava svoje obveze u razdoblju od zaključenja pregovora do završetka ratifikacije pristupnog ugovora – rekao je Jandroković.




Upitan postoji li prijedlog da se Hrvatskoj uvede monitoring i nakon ulaska u članstvo, Jandroković je rekao kako “ima različitih ideja o tome”, naglašavajući da mu se čini “da ideja da se Hrvatsku nadzire nije realna i da neće biti prihvaćena”.

– Što se tiče nadzora nakon ulaska u EU-u, uvjeren sam da ga neće biti – rekao je.

Po diplomatskim izvorima, Francuska je predložila da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u EU, a da se, u slučaju neispunjavanju svih obveza, kao sankcije predvidi mogućnost zamrzavanja dijela financijskih sredstava iz europskih fondova. Taj prijedlog naišao je na vrlo veliki otpor predstavnika zemalja članica na prošlotjednom sastanku COREPER-a.

S druge strane, ideja da se nadzire ispunjavanje hrvatskih obveza u razdoblju između zaključenja pregovora i završetka procesa ratifikacije nije sporna jer bi to bio samo nastavak onoga što Komisija i sada radi, a to je da se prati ispunjavanje obveza u privremeno zatvorenim poglavljima.

Pitanje ulaska RH u EU nitko ne dovodi u pitanje

Jandroković je u nedjelju navečer sudjelovao na večeri ministara vanjskih poslova EU-a koji dolaze iz Europske pučke stranke. Radnu večeru organizirao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u rezidenciji talijanskog veleposlanika pri EU-u.

– Raspoloženje je bilo izvrsno, kao i mnogo puta do sada Europska pučka stranka i ministri iz te grupacije iskazali su jasno i nedvosmisleno pozitivno raspoloženje prema Hrvatskoj. Više njih otvoreno je izrazilo uvjerenje da Hrvatska treba dovršiti pregovore u lipnju i da treba što prije odrediti datum završetka pregovora – rekao je Jandroković.

On je istaknuo da je Hrvatska sve bliže tome da dobije datum za ulazak u EU-u.

– Nitko ne dovodi u pitanje ulazak Hrvatske u EU, nitko ne dovodi u pitanje završetak pregovora i sve smo bliži određivanju datuma punopravnog članstva – rekao je.


Janoš Martonji: Postoji šansa da se pristupni ugovor potpiše u lipnju

Kraj lipnja ostvariv je za Hrvatsku

Susjedi podupiru završetak pregovara RH i EU

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.