Jakovina: Nigdje nije decidirano rečeno kako je zaraženo mlijeko domaće

Autor: dnevno.hr

Mlijeko s afla-toksinima koje je skinuto s polica je uvozno, tvrde domaći proizvođači mlijeka. - Uzorci zasad ukazuju na sumnju, ali moramo pričekati konačne rezultate istraživanja laboratorija u Beču. Ukoliko se pokaže da se radi o domaćem mlijeku ti proizvođači će biti isključeni - rekao je ministar poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u intervjuu za RTL izjavio kako u slučaju toksičnog mlijeka nigdje nije 'rečeno kako se radi o domaćem mlijeku'.

– Nigdje nije decidirano rečeno kako se radi o domaćem mlijeku. Uzorci zasad ukazuju na sumnju, ali moramo pričekati konačne rezultate istraživanja laboratorija u Beču. Ukoliko se pokaže da se radi o domaćem mlijeku ti proizvođači će biti isključeni – rekao je ministar poljoprivrede.

Domaći proizvođači tvrde kako je riječ o uvoznom mlijeku, a to potvrđuju primjeri iz država Europske unije. U zadnjih šest mjeseci kukuruz s aflatoksinima je pronađen u Bugarskoj, mlijeko je bilo pozitivno tri puta u Mađarskoj, u Italiji i Srbiji toksičan je bio kukuruz.

– BiH je otkrila toksine u mlijeku zbog pojačanih kontrola koje su pri uvozu pokazale mogućnost na prisutnost aflatoksina u mlijeku – nastavio je Jakovina i dodao kako je hrvatski sustav inspekcije usklađen s propisima Europske unije.

O najavljenim prosvjedima poljoprivrednika rekao je kako 'nisu opravdani'.

– Odgovorno tvrdim da njihovi zahtjevi nisu opravdani. Pomažemo im da budu spremni za proljetnu sjetvu. Poticaje koje trebamo isplatiti do lipnja, počeli smo isplaćivati već u siječnu. Ponavljam, prosvjedi su legitimno pravo svih proizvođača, ali mislim da nisu opravdani i da ne bi trebali biti – kazao je ministar poljoprivrede TihomirJakovina.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.