Screenshot: N1

JAKOVINA HRVATE NAZVAO FETIŠISTIMA: Evo što je rekao o Tuđmanu

Autor: Iva Međugorac

Povodom dvadesete obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je na N1 televiziji i progovorio o njegovoj političkoj, ali i državničkoj ostavštini.

“Mi smo postali društvo u kojem su postavljeni mitovi, bilo saborskim deklaracijama, bilo zato što vodeća stranka, odnosno pokret to vodi na taj način. I onda imate zapravo potpuno predvidljivi, ja bih rekao, jednim velikim dijelom, rezultat”, ustvrdio je Jakovina, a na pitanje može li objektivno govoriti o Tuđmanovoj ulozi naglasio je kako se ovdje radi o historigrafskim konstrukcijama.

“Nastanak Hrvatske, pa i Tuđmana kao jedne ličnosti koja se pojavila u društvu velikog broja sličnih državnika, zapravo kroz vrlo sličan put. Jedan od mitova koji je također sada izgovoren i koji se najčešće ponavlja je taj tisućljetni san, kao da su Hrvati sanjali jednu ideju. To su puke historiografske konstrukcije, što u isto vrijeme ne umanjuje da je postojalo raspoloženje za neovisnost i da neovisni nisu postali toliki drugi. Prošlo je dvadeset godina. Mi imamo puno slojeva prigodničarskog izvještavanja, pa i prigodničarske historiografije. Meni je žao kolega koji sudjeluju u prigodničarskoj historiogradfiji – to je gubljenje vremena i gubljenje karijera zapravo”, smatra povjesničar te dodaje de se na Tuđmana ne može gledati samo na jedan način.

”Međutim, ako državu fetišizirate na način na koji je to u Hrvatskoj, onda je stvaratelj te države sankrosantna figura. To nema veze ni sa kakvim kritičkim odmakom. To ide pomalo i protiv sjećanja velikog dijela ljudi koji nešto znaju o tome vremenu, ide naravno protiv svih onih beskrajnih ostataka o tome vremenu koje se ne može gledati izdvojeno. Dakle, mi smo imali rat i tu se Tuđman zapravo najbolje pokazao. On zapravo nikada do kraja iz svog generalskog šinjela nije ispao i to je očito bila uloga ili lekcije koje je najbolje svladao. Ali ono što se kasnije događalo u Hrvatskoj i sve što se događalo u Hrvatskoj, ne možete sve objasniti ratnom situacijom”, kazao je Jakovina.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.