fbpx

Jakov Sedlar: Odbijanje branitelja Sudca jede iznutra

Autor: Damir Kramarić

Sudac je vrlo emotivna osoba, a posebno je osjetljiv na branitelje, kaže Sedlar dok najavljuje premijeru filma o najvećem hrvatskom karizmatiku.

Poznati redatelj Jakov Sedlar, ujedno i veliki prijatelj vlč. Zlatka Sudca, za dnevno.hr je rekao da Zlatko Sudac teško podnosi izolaciju koju su mu nametnuli njegovi kolege biskupi, a najteže mu pada to što više ne može pomagati braniteljima kojima je dosad najčešće i najgorljivije pomagao kroz svoje seminare duhovne obnove u Betaniji. Budući da su mu seminari u Betaniji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, već duže vrijeme zabranjeni, Sudac ne može pozvati branitelje ni na kakav seminar, a to mu, prema riječima Sedlara, jako teško pada.

– Sudac je vrlo emotivna osoba, a posebno je osjetljiv na branitelje. Osobno sam vidio na stotine pisama u kojima ga mole da im pomogne kroz duhovnu obnovu, kako je to i dosad često činio. No, Sudca iznutra jede to što sve branitelje mora odbiti, odnosno što ih ne može pozvati na duhovnu obnovu koja im toliko znači i koja im toliko treba. U Hrvatskoj, naime, on već duže vrijeme ne vodi seminare, pa branitelje može pozvati samo u inozemstvo, gdje ga još uvijek pozivaju da dođe. Tako je prije dva tjedna bio u Beču, gdje se na njegovu seminaru okupilo čak oko 7000 ljudi, dok je vikend prije toga duhovnu obnovu držao u Munchenu, gdje ga je došlo slušati između 5 i 6 tisuća tamošnjih vjernika – ističe Jakov Sedlar, inače producent dokumentarnog filma o najvećem hrvatskom karizmatiku, koji bi se uskoro trebao početi prikazivati u SAD-u, a potom i u Hrvatskoj.

Premijera “Sudca” uskoro u Washingtonu


– Čim zračne veze profunkcioniraju odlazim u Ameriku da dogovorim sve detalje oko premijere filma koja će se održati u centru Ivan Pavao drugi u Washingtonu. Nakon toga film će biti prikazivan u velikim sportskim dvoranama u još nekoliko američkih i kanadskih gradova, a potom će se početi prikazivati i u Hrvatskoj – ističe Sedlar, čiji bi filmski uradak, upravo zbog dugotrajne Sudčeve izolacije, mogao postati hit desetljeća. A vrlo gledan će biti i zbog brojnih zanimljivih scena koje sadrži, prije svega zbog snimke Sudčeva krvarenja iz stigmi, pa i svjedočanstava o bilokaciji (prisustvo na više mjesta u isto vrijeme) i levizaciji (mogućnost lebdenja), kao i svjedočanstva osoba koja su uz Sudčevu pomoć čudesno ozdravile od epilepsije, raka, PTSP-a, katarakte na oku, te drugih bolesti.

Premda je “Sudac” završen prije više od godinu dana, Jakov i Dominik Sedlar (redatelj filma) nisu ga još pustili u distribuciju jer su čekali da Crkva da odobrenje za film, odnosno da krčki biskup Župan pusti Sudca na premijeru u SAD. No, sudeći prema sve češćim zabranama koje karizmatik doživljava, teško je vjerovati da će ga krčki biskup pustiti preko Atlantika da promovira film o sebi.

Pop zvijezda, a ne Kristov vojnik

– Premijera sa Sudcem ili bez njega definitivno nije isti spektakl. Mi se stoga još uvijek nadamo da će ga Crkva pustiti u SAD, no ako se to i ne dogodi, film će ionako ići u distribuciju – naglašava Jakov Sedlar. Sav prihod od prodaje filma bi trebao ići za izgradnju novog pastoralnog centra na Lošinju, ili pak Pastoralnog centra u Jastrebarskom,

Jakov Sedlar, koji kamerama još uvijek prati gotovo svaki Sudčev pokret, nedavno je, naime, bio i u Jastrebarskom, gdje je Sudac s gradonačelnikom Zmajlovićem dogovarao projekt gradnje međunarodnog duhovnog centra, koji bi obuhvaćao bolnicu, hospicije, velike dvorane, te molitveni prostor. Vrata tog centra trebala bi biti otvorena za pripadnike svih vjera, uključujući i agnostike.

No Sudcu ne idu u prilog spekulacije da će mu biti omogućeno obavljati pastoralnu dužnost jedino pod uvjetom da se odrekne seminara. Razlog crkvenog obračuna s popularnim svećenikom leži, naime, u njegovoj rastućoj popularnosti. Velika većina svećeničkog kora karizmatiku ponajviše zamjera tzv. estradizaciju Crkve. Sudac se, prema njihovu tumačenju, više ponaša kao pop zvijezda negoli kao Kristov vojnik. Zato Kaptol i crkvene vlasti i poduzimaju mjere kojima bi se njegov utjecaj uvelike smanjio, a po mogućnosti i ugasio.
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.