fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

‘JA SAM RASPUŠTENICA I RAZVEDENICA’ Žestok istup Dalije Orešković, kipi od ljutnje: ‘Ničija sam, bez upravitelja i gazde doma’

Autor: Dnevno.hr

Nova kampanja Kraša, tj. svojevrsni redizajn kultnog keksa Domaćice, naišla je na val osuda i negodovanja javnosti. Iako je prvotni cilj bio podići svijest o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana, dogodilo se suprotno – Kraš se našao na meti kritika feministkinja , ali i ostalih koji su se našli uvrijeđenima. A jedna od njih je i Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke Centar, koja se na Twitteru obrušila na najvećeg konditora na ovim prostorima.

“Kraš šalje sponzorirane oglase u kojima piše da je domaćin glava obitelji, onaj koji upravlja domom, a domaćica je žena, supruga od domaćina. Pa evo, s obzirom da sam ja ničija, razvedenica i raspuštenica bez upravitelja i gazde doma, pitam smijem li ja više uopće jesti te kekse?”, upitala je na društvenoj mreži.

Ubrzo su se počeli nizati komentari pa se Orešković objasnila.


“Iako je kampanja skroz glupa, mislim da ste pogrešno čitali. Oni to što ste naveli žele mijenjati, kao citiraju rječnik i slično. Uslikam kad mi naleti sponzorirana. P.S. raspuštenica je skroz dobro ime da keks, kako bi bilo za muškarca, raspuštenac?”, napisao je jedan pratitelj, na što je Orešković dogovorila:

“Moguće je da je čitava kampanja imala sasvim drugu ideju i cilj od dojma koji proizlazi iz mog površnog viđenja te kampanje. Naziv raspuštenci za neke kekse pasao bi npr. za one iz moje pećnice, s obzirom da nikad nemaju oblik kao u recepturi nego su ‘opušteniji'”.

Kako god bilo, kampanja je uspjela podići prašinu, a ako se vodimo onom starom izrekom ‘i loš PR je PR’, uspjeli su u naumu da dopru do većeg broja potrošača.
“Ponajprije kako bismo privukli pažnju građana i otvorili važnu temu, na police smo kao prvi korak kampanje stavili Domaćicu u posebnom izdanju. Na kutije smo uz natpis Domaćica dodali i nekoliko čestih zanimanja, koliko nam proizvodni proces dozvoljava, kako bismo podsjetili na to da su žene, uz svoj posao koji obavljaju na radnom mjestu, najčešće one koje svakodnevno brinu i o domaćinstvu. Kampanjom želimo potaknuti sve članove društva da preuzmu svoj dio obveza i odgovornosti u domu kako bi raspodjela poslova u domaćinstvu bila ravnopravna”, naveli su iz Kraša prije nekoliko tjedana i najavili da će kampanja uskoro dobiti i svoj nastavak – inicijativu za promjenu dijela definicije domaćice u pojedinim rječnicima i osuvremenjivanje tog pojma koju će moći podržati i građani putem posebne platforme koja će uskoro biti aktivna.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.