fbpx

‘Ja sam dijete koje je odraslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajalo’

Autor: hina

Kosor je odgovorila HNS-ovcu Igoru Kolmanu koji je upozorio da se ne smije nasjedati na šuplje argumente o pravu djeteta da ima oca i majku. 'To je čak i morbidno jer bi značilo da dijete koje nema oba roditelja ne zaslužuje da se rodi', rekao je i izazvao Kosor na reakciju.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas u Hrvatskom saboru da je ponosan na prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), jer ženama i parovima koji se liječe od neplodnosti nudi najmodernija dostignuća suvremene medicine.

– Svi znate kako je teška spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnim putem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza s neizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sam postupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali i glasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radost na kraju tog puta – poručio je Ostojić zastupnicima na početku rasprave o Vladinom prijedlogu zakona o MPO-u.

Upravo stoga, naglasio je, kako ministar zdravlja drži da nitko neplodne žene i parove ne smije ni na koji način onemogućiti da iskoriste sve ono što im nudi suvremena medicina.


Istaknuo je da je ponosan na predloženi zakon, kojega je nazvao europskim jer njime Hrvatska, rekao je, ulazi u krug europskih zemalja koje su najsuvremenije metode liječenja neplodnosti unijele u svoje zakonodavstvo.

Ostojić je ustvrdio da se zakon temelji na šest načela.

Prvo od njih je načelo optimalnog liječenja koje jamči MPO u skladu s najboljom europskom praksom, zatim načelo izbora pri čemu se ženama i parovima pruža paleta od šest raznih terapijskih postupaka, načelo zaštite zdravlja žene i djeteta kroz sve postupke.

Poštuje se, dodao je, i načelo pravednosti jer žene i parovi više neće morati prolaziti ponekad vrlo mučne procedure i na taj način biti diskriminirani u odnosu na ostale pacijente, načelo dostupnosti jer se omogućava liječenje u Hrvatskoj, te načelo participacije udruge pacijenata u nacionalnom povjerenstvu za MPO.

Tko čini bračnu zajednicu?

Ispravljajući Ostojićeve navode, Davor Ivo Stier (HDZ) istaknuo je kako ovo nije europski zakon i dio europske pravne stečevine, podsjetivši da je Europski sud pravde donio odluku po kojoj život počinje začećem: ‘Zakon je diskriminatoran jer neka djeca već od starta nemaju oca’.
– Nemojte nasjedati na šuplje argumente o pravu djeteta da ima oca i majku. To je čak i morbidno jer bi značilo da dijete koje nema oba roditelja ne zaslužuje da se rodi – upozorio je HNS-ov Igor Kolman. Oštro mu je odgovorila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

– Tko nam daje pravo da budućem djetetu oduzimamo oca kroz zakon. Kolega Kolman time je prekršio dva Zakona: obiteljski koji propisuje da je brak zajednica muškarca i žene te Zakon o suzbijanju diskriminaciji jer diskriminira muškarce – odgovorila je Kosor. Čak i je i na svom vlastitom primjeru žele pokazati da se djetetu ne smije uskratiti pravo na oca.

– Ja sam dijete koje je odraslo bez oca i cijeli život mi je to nedostajalo – priznala je Kosor.
Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Izvanbračnu zajednicu ‘čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka’.

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji (korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja (korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije moguće koristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbog sprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Oplodnja najviše 12 jajnih stanica

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajne stanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena koja sudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemene stanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni, odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračni drugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dali pristanak na darivanje.

Uporaba spolnih stanica jednog darivatelja zabranjena je nakon što se utvrdi da je došlo do rođenja najviše troje djece u jednoj ili više različitih obitelji.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba od kojih potječu, pohraniti (zamrznuti) u bolničkim centrima koji provode postupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijeme se može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka, a iznimno kod žena koje su starije od 38 godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci se zamrzavaju.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godina ima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući i podatak o identitetu darivatelja.

O Vladinom prijedlogu zakona raspravljaju saborski klubovi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.