Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Izvor iz Vlade nam otkrio nešto što nije smio: Plenković čeka Ursulin ‘mig’ za vladanje Hrvatskom

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Politička jesen sve je toplija i polako se daju iščitati jasni obrasci unutar stranaka o pripremama i ciljevima za nadolazeću super izbornu godinu. Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković dao je naslutiti da će parlamentarni izbori biti prema redovnom rasporedu, no još u zraku visi točan datum.

Jasno je i da nas očekuju Europski izbori od 6. do 9. lipnja i tu promjene nisu moguće, a koncem super izborne godine očekuju nas i izbori za predsjednika Republike.


Od izvora iz Vlade saznajemo kako će premijer pričekati da prođu izbori za EU parlament, da se oforme europske strukture i da vidi kako i gdje stoji. “On želi rasturiti s našom listom za EU i pokazati još jednom koliko ga u tim krugovima cijene. Na tom valu bi trebalo pričekati da se oforme i sastave briselske kancelarije i da premijer dobije jasne znakove i upute o sastavljanju nove hrvatske vlasti na jesen. Važno je prvo ostvariti dobar rezultat za EU, a onda krećemo u bitku za parlament”, rekao nam je izvor.

Sve je isto k’o i lani

A početkom tjedna stiglo je novo istraživanje  CRO Demoskopa za studeni. Prema RTL-ovom istraživanju, pobjednik za nove izbore bio bi isti. Još od izbora 2020. HDZ je zadržao prvu poziciju. Vladajuću stranku bira nešto više od četvrtine ispitanika (studeni 25,3 posto – listopad 25,6 posto) uz blagi pad u odnosu na listopad. Drugi izbor i dalje je SDP (studeni 15,2 posto – listopad 15,6 posto) dok je MOŽEMO! treći (studeni 11,0 posto – listopad 11,4 posto). U teoriji ove dvije lijeve opcije imaju isto kao HDZ, ali ovdje je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Od suprotstavljanja Vladi, svog plana i programa za Vukovar profitirao je Domovinski pokret (studeni 8,4 posto – listopad 7,5 posto) preskočio je MOST (studeni 7,4 posto – listopad 8,2 posto). Uz pad MOST je na petom mjestu, a svi ostali su daleko, ispod 2 posto. Centar (studeni 1,8 posto – listopad 1,7 posto), Radnička fronta (studeni 1,7 posto – listopad 1,8 posto).

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Fokus (studeni 1,4 posto – listopad 1,0 posto), HSS (studeni 1,3 posto – listopad 1,4 posto) HNS (studeni 1,2 posto – listopad 1,1 posto), a onda i Socijaldemokrati (studeni 1,1 posto – listopad 1,2 posto) koji su s HSS-om i laburistima u savezu “Naša Hrvatska”.

Na tek 1 posto su IDS (studeni 1,0 posto – listopad 0,9 posto), Hrvatski suverenisti (studeni 1,0 posto – listopad 0,9 posto), a svi ostali su i ispod toga. Prostora za pridobivanje birača ima jer neodlučni birači (studeni 16,7 – listopad 16,5 posto) jer su druga “snaga” u državi.

Na ljestvici najpozitivnijih političara prvo mjesto drži predsjednik Milanović i trenutno je na najboljem rejtingu u zadnjih godinu dana, a za vratom mu puše premijer Plenković koji je također povećao pozitivni doživljaj od listopada. Na treće se mjesto probio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (studeni 4,1 posto – listopad 2,0 posto). Ovo je njegov najbolji rejting na ovoj ljestvici do sada.

Stanje u političkoj areni

Politički analitičar i komentator Davor Gjenero za naš je portal prokomentirao najnovije istraživanje javnog mnijenja te trenutno stanje u političkoj areni.
Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

O vječno najpopularnijem HDZ-u i problemu postizborne koalicije:

“Zasad je dosta toga otvoreno. Vidjet ćemo kako će se razvijati odnosi između Plenkovićevog centrističkog i sve utjecajnijeg desnog krila unutar HDZ-a. Dvije su mogućnosti postizbornog koaliranja – oslanjanje na liberalne regionalne opcije (Jelić iz Knina npr.). Drugi način formiranja većine je okupljanje nekih desnih stranaka – scenarij na kojem je radio Anušić s Domovinskim pokretom. Vidjet ćemo kako će se priča unutar HDZ-a okrenuti i tko će od ovih centrističkih stranaka ući u parlamentarnu arenu.

Ne vjerujem da centrističke opcije mogu ulaziti u koaliciju u kojoj bi Most i Suverenisti igrali relevantnu političku koalicijsku priču. Niti vjerujem u tezu da Most i Možemo može zajedno”, rekao je Gjenero.

Kad smo kod centrističke priče, prošli tjedan najavljena je predizborna koalicija liberalnih stranaka pa su rame uz rame stali Fokus, Reformisti i Radimir Čačić, PGS i IDS.

HDZ je na korak do iznenadnog debakla: Ako Plenković ovo izgubi izgubio je izbore
Evo što prekaljeni analitičar kaže o novom pokušaju liberala:

“Potpuno očekivana stvar od liberala, tu postoji dosta velika sinergija između Reformista i Fokusa. U krajnjoj liniji obje stranke su proizašle iz HNS-a, ti mladi ljudi iz Fokusa i jesu učenici Ratka Čačića. Politička retorika je vrlo slična i vrijednosti im.

Na regionalnoj razini danas se čini da liberalna politika ne igra neku ulogu, ali imate nekoliko stranki koju imaju jaka uporišta – PGS i IDS. Igrat će relevantnu ulogu. Tu su vam pored toga kao igrači Miletić koji nije u IDS-u, ali i dalje spada u liberalno političko polje, Matija Posavec u Međimurju. Sve im je čini mi se bliži Kolar u Zagorju koji se odmiče od SDP-a. Imate HSLS koji ima utvrdu Bjelovaru i nešto malo u Zagrebu, već koliko znam imaju predizborni sporazum a HDZ-om. Imate i Puljka koji će očito ići sam, snoseći posljedice sukoba s IDS-om u vrijeme izbora za EU parlament kad je istupio iz Amsterdamske koalicije”, rekao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

A koliko je zasad izvjesno da ćemo dobiti novu vlast lakše nego se očekuje?

“Izbori će biti neizvjesni u onom aspektu u vidu u kojem će u podjeli mandata sudjelovati stranke koje na nacionalnoj razini praktički ne prepoznajete. Imamo sustav u kojoj se izborni prag ne određuje na razini države, nego na razini izborne jedinice.

Ne vjerujem da će koalicije igrati neku važnu ulogu, ali to što će male stranke koje imaju jasno definirane utvrde sudjelovati u diobi mandata će bitno promijeniti odnose na nacionalnoj razini”, rekao je Gjenero.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.