Ivo Cagalj/PIXSELL

IZVOR IZ VATROGASNE ZAJEDNICE OTKRIO: UHLJEBI SU KRIVI ZA KATASTROFALNU ORGANIZACIJU GAŠENJA POŽARA!

Autor: Marin Vlahović

Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost. 

Redakcija dnevno hr je u posjedu pisma koje razotkriva katastrofalno stanje u hrvatskom vatrogasnom sustavu. S obzirom na informacije,  tekst je očito pisala osoba (ili više njih) koja ima neposredna saznanja o konkretnim nepravilnostima, manjku strategije obrazovanja, nepotizmu pa i kriminalu u vatrogasnoj zajednici. U samom tekstu, naveden je i čitav niz argumenata i činjenica iz kojih se može zaključiti kako nema nikakvih isprika za slabu organizaciju gašenja požara u Dalmaciji. Također, ono što posebno zabrinjava su podaci o planskoj reorganizaciji vatrogastva u Hrvatskoj koja je utjecala na sposobnost, ljudski kadar i opremljenost vatrogasaca u najrizičnijim područjima. Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

U pismu se tvrdi da je Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske tokom požara izdao zapovijed o izvanrednoj dislokaciji iz Slavonije u Dalmaciju, točnije u Divulje. Ta zapovijed ne bi bila sporna da isti nije navodno potpisnik i jedan od inicijatora odluke gašenja i dislokacije vatrogasnih baza u Šibeniku i Zadru ove godine, kao i gašenja vatrogasnih baza na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Korčuli prošle godine. Tucaković je inače istaknuti član SDP-a, i u tom kontekstu netko bi mogao pomisliti da je pismo poslano kako bi se politička odgovornost prebacila na bivšu vlast, ali iz ostatka teksta je vidljivo kako nije tako. Autor teksta spominje i istaknute HDZ-ovce, a samu vatrogasnu zajednicu u Republici Hrvatskoj predstavlja kao službu za uhljebljivanje nesposobnih i podobnih kadrova glavnih političkih stranaka. Analiza ide u dubinu pa tako uljebe, odnosno takozvane „mudonje“ razdvaja po važnosti na više različitih kategorija. S obzirom na opširnost materije koju treba dodatno analizirati, ovoga puta objavljujemo dva kratka poglavlja iz pisma. Prvo se odnosi na obrazovanje vatrogasaca a drugo na odgovorne pojedince koji su dali izjave kako je sve „funkcioniralo.“

ŠKOLOVANJE VATROGASACA

Hrvatska je jedina država u EU, u kojoj se može u privatnoj školi (pučko otvoreno učilište ZLATNA VRATA u Splitu), vršiti prekvalifikacija za vatrogasca i vatrogasnog tehničara. Osim te privatne škole postoji još škola Hrvatske vatrogasne zajednice HVZ (udruga građana) u Splitu i Rijeci, te škola Državne uprave za zaštitu i spašavanje DUZS u Zagrebu. Samo za napomenu čitateljima ovog teksta, g. Ante Sanader predsjednik HVZ i HDZ-ovac, predaje u privatnoj školi pučkog otvorenog učilišta ZLATNA VRATA i HVZ školi u Splitu, predmet elektrotehnika u vatrogastvu.

Moram napomenuti da škola HVZ ima sve potrebne papire od ministarstva obrazovanja,za prekvalifikaciju vatrogasac i vatrogasni tehničar, dok DUZS škola NEMA. Međutim, DUZS škola ima sve potrebne papire i dozvole za obuku specijalnosti koja se provodi kod dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su u sklopu HVZ,dok HVZ nema.

Jednostavnim jezikom rečeno…škola DUZS,kojoj je osnivač država, nema dozvolu, ali škola koja je u sklopu UDRUGE GRAĐANA…. HVZ, ima sve dozvole.Zatim, ono što bi trebao HVZ(udruga građana), vršiti obuku za specijalnosti među dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to ne radi jer nema dozvole, to u biti radi DUZS.

Toliko u kratkim crtama o školovanju kadra,o predavačima da ne govorim.




POJEDINAČNO O ONIMA KOJI KAŽU DA JE SVE FUNKCIONIRALO

– SLAVKO TUCAKOVIĆ- DUZS- politički vatrogasac, struja Miranda Mrsića bivšeg ministra i Zvonimira Mršića, čelnog čovjeka Podravke. Kada je postavljen za glavnog vatrogasnog zapovjednika,tada se prvi put i susreo sa šumskim požarima. Tek 1996 kreće njegov uspon. Propala mu je kandidatura za župana koprivničko – križevačke županije ispred SDP,pa je logično da čuva svoju poziciju.

– ANTE SANADER- HVZ- vatrogasac od rođenja, ali kako sve pokvari politika,tako je i on otišao u pokvarene vode. Predavajući na dvije škole za prekvalifikaciju vatrogasac i vatr.tehničar, primajući naknadu na mjestu predsjednika HVZ, naravno da mu odgovara ovaj nered u vatrogasnoj strukturi. Od kada sjedi u saboru,od kada je bio župan, vatrogastvo je još više potonulo. Sama činjenica je da njegov matični DVD Gomilica iz Kastel Gomilice u sklopu DVD osnovala firmu d.o.o




– IVAN KOVAČEVIĆ- JVP SPLIT- zapovjednik JVP Split od 2012, nakon odlaska Filicija Parčine,koji je uzdigao i unaprijedio JVP kako joj i doliči za drugi grad u RH.

Predaje u školi HVZ,mlad i nadobudan,svojim izjavama kako je bilo sve kako treba, želi zadržati svoju poziciju za koju nije dorastao.

– DRAŽEN GLAVINA- HVZ – županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ, o njemu je suvišno bilo što napisati. Hirearhijski i papirno odgovoran je Slavku Tucakoviću, iako  operativno Tucaković ga ne može ni postaviti ni razriješiti. Nakon dokazane pronevjere od 270.000 kn i dalje je zapovjednik SDŽ i nesmetano se voza u luksuznom terencu. Njemu najviše odgovara da se daju izjave kako je sve funkcioniralo.

– TOMISLAV VUKO- DUZS –pomoćnik Slavka Tucakovića za priobalje, papirno nadređen Glavini sa kojim je u sukobu,a operativno je daleko to od istine. Nema ga ni vidjeti ni čuti. Na suđenju za kornatsku tragediju sve je zaboravio,vadio se na svoje godine (61), tako je zaboravio i otići u mirovinu, ali na plaću od 12.000 kn nije zaboravio,to uredno prima.

-ŽELJKO POPOVIĆ- HVZ –načelnik HVZ,uredski miš, zadužen za pisanje tekstova u vatrogasnom vjesniku,organiziranje i odlazak na seminare, fotografiranje i paradiranje po vatrogasnim skupštinama. Operativa je za njega SF misija.

-VATROGASCI- HVZ;DUZS;JVP –mogu se podjeliti na dvije grupe:-oni istinski

                                                                                                                    -oni koji su uhljebljeni

 

ISTINSKI- sebe ne nazivaju herojima, rade taj posao 24 sata 365 dana u godini,nemaju afera,vecinom su nepodobni, ne mogu se stalno zaposliti jer nisu pijuni svojih šefova po DVDima. Ne traže pozornost,nagrade,medalje, ali nažalost takvi sve više i više odlaze iz vatrogastva jer ne mogu opstati.

ONI KOJI SU UHLJEBLJENI- to su sinovi,rođaci,prijatelji,guzicouvlakači šefova DVD;JVP;DUZS. Takvi osnivaju grupe po facebooku-VATROGASCI HEROJI i sl. Takvi se stalno promoviraju. Vatrogasni posao je opasan,to nitko ne osporava, ali nitko nikog nije prisilio da izabera taj put. Što su onda policajci,rudari,vojni piloti,ronioci…..????

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.