StarDaily / Ilustracija

IZVJEŠĆE KOJE SE TIČE SVIH U DRŽAVI: Što ovi podaci otkrivaju o Hrvatskoj?

Autor: Iva Međugorac

Vjerovali ili ne, sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna, prošle godine nije bilo ni događanja, ni pojava koje bi osjetnije ugrozile sigurnosne prilike u našoj zemlji.

Uz to ne postoje ni naznake, pa ni vidljiv potencijali koji bi destabilizirali sigurnosne prilike u Hrvatskoj. Procjena je to koju je donijela Sigurnosno-obavještajna agencija u svojem šestom javnom izvješću na kojega je potpis stavio Daniel Markić.

Unatoč tome, stručnjaci iz SOA-e smatraju kako se teroristički napadi ne mogu isključiti, međutim, ni jedna vrsta ekstremizma koja je prisutna u našoj zemlji nema snage i potencijala za izazivanje incidenata, sukoba, ili pak rušenja demokratskog, ustavnog pokreta. Procjena je SOA-e da su ekstremističke skupine malobrojne i neorganizirane te kao takve ne predstavljaju prijetnju hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti.

Ono na što bi ipak valjalo pripaziti jesu državno sponzorirani kibernetički napadi, kojima je Hrvatska u posljednje vrijeme intenzivnije izložena radi svojeg članstva u NATO-u i EU. No, izgleda da je SOA i tome doskočila uspostavom Centra za kibernetičke tehnologije. Inače, valja napomenuti kako proračun SOA-e iznosi 398 milijuna kuna, a ravnatelj Markić hrvatskim građanima poručio je kako mogu s povjerenjem gledati na svoju sigurnosno-obavještajnu agenciju u kojoj postoje stručni, i pouzdani kadrovi koji brinu o zajedničkoj sigurnosti svih građana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.