FaH/Ilustracija

Izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki, uvodi obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja

Autor: dnevno.hr

Novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, piše Jutarnji list.

Dio drugih odredbi čije je izbacivanje resorna ministrica Nada Murganić najavljivala ostale su i u sadašnjem prijedlogu: izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika – odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete – plaćat će roditelji.

Ovo je drugi pokušaj ove Vlade da izmijeni obiteljsko zakonodavstvo. Zbog definicije obitelji koja je bila vezana uz parove koji imaju djecu prvi prijedlog Obiteljskog zakona povučen je iz javne rasprave.

Iako je Murganić najavljivala novi prijedlog Zakona, tek je sada konačna verzija upućena partnerima na usuglašavanje, a javnosti bi cjelokupni zakon trebao biti predstavljen u svibnju.

S obzirom da će se s novim zakonom ukinuiti  izjednačavanje izvanbračnih i bračnih zajednica, očekuje se kako HNS i HSLS neće pristati na to.

Prema najnovijem prijedlogu zakona izvanbračne zajednice definirane su jednako kao i u postojećem Obiteljskom zakonu – kao životna zajednica neudane žene i neoženjenoga muškarca koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka.

Međutim, u novom prijedlogu Zakona obrisani su sljedeći stavci prema kojima “izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju primjenjuju odredbe ovoga Zakona, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova”, piše Jutarnji list.




Takav zakon bi značio da bi njihov jednaki pravi status bio ukinut i ovisio bi o svakom pojedinačnom zakonu.

Novina u zakonu je i da će izvanbračni parovi moći posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”, međutim u ovom trenutku ne zna se koji bi to mogli biti opravdani razlozi.

Promjene u procesu razvoda




Novi zakon će u potpunosti promijeniti proceduru razvoda roditelja maloljetne djece.

Sadašnji zakon uključuje svojevrsni mekši pristup koji ne uključuje angažiranje odvjetnika, jer roditelji pokreću razvod pri centru za socijalnu skrb. Jedino u slučaju da se ne može doći do dogovora između roditelja, pokrenuo bi se razvod na sudu.

Veliki broj razvoda upravo je riješen na ovaj ‘mekši pristup’, bez odvjetnika i suda.

Novi prijedlog zakona ponovno određuje kako će se razvod pokretati na sudu, sud će donositi odluke, a roditeljski plan je izbačen. Novi zakon će uvesti obavezno roditeljsko informiranje i savjetovanje, piše Jutarnji list.

Prema ovom prijedlogu, usluge posebnog zastupnika više za tu djecu neće biti besplatne, nego će ih plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

U sadašnjem prijedlogu u članku 108., koji nosi naslov “Školovanje i obrazovanje djeteta”, ubačen stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”, za kojeg se očekuje da će biti sporni strankama iz koalicije i oporbe.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.