Damir Spehar/PIXSELL

IZNENADIT ĆETE SE! Evo koga bi Hrvati birali na predsjedničkim izborima

Autor: Dnevno

U današnjem središnjem Dnevniku HRT-a analizirani su rezultati istraživanja o predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem ove godine, piše HRT.

HRejting je najveće istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto.

Biračima je u HRrejtingu ponuđeno devet imena koja se najčešće “vrte” u kontekstu predsjedničkih izbora. Evo kako stoje:

U prvom krugu “iskače” dvoje kandidata – aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja bi dobila nešto više od 34% (34,2%) glasova i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović s gotovo 15% manjom potporom, odnosno 19,4%.

Listu kandidata koji dobivaju od 5 do 10% predvodi predsjednica Starta Dalija Orešković (9,2%). Tri posto manje od Dalije Orešković dobiva predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić (6,3%).

SDP-ovac Tonino Picula uživa potporu tek 6% birača. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić još manje – 5,2%. Tomislav Karamarko, Božo Petrov i Milan Bandić, trojka su za koju HRejting pokazuje da bi im kandidatura u ovom trenutku bila promašena. Nijedan ne doseže ni 5%.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.