fbpx
Screenshot

IZNENAĐENJE IZ DOCUMENTE! ‘Nitko iz državnog vrha Srbije nije osuđen za zločine u Hrvatskoj – TO TREBA ISPRAVITI!’

Autor: S.V.

Nedovoljno brzo i neadekvatno procesuiranje i kažnjavanje počinitelja ratnih zločina tijekom Domovinskog rata na tlu Vukovara, jedna je od najslabijih karika hrvatskog pravosuđa.

Na to je nedavno organiziranim prosvjedom pokušao ukazati vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji kontinuirano ponavlja kako će se suživot sa srpskom nacionalnom manjinom u potpunosti realizirati tek kada vukovarske žrtve prestanu sretati ratne zločince koji slobodno šeću po Vukovaru.

Vukovarci koji su poprilično usamljeni u svojim željama da se osumnjičeni dovedu pred lice pravde, međutim, potporu i razumijevanje dobili su sa sasvim neočekivane strane.


Centar za suočavanje sa prošlošću Documenta je danas, na obljetnicu pada Vukovara i masakra u Škabrnji, pozvali na učinkovitije procesuiranje zločina.

“Kako počinitelji ratnih zločina na području Vukovara još uvijek nisu u potpunosti istraženi, ni kažnjeni, obitelji žrtava s pravom očekuju suradnju pravosudnih tijela u Hrvatskoj, Srbiji i MKSJ-u s ciljem kaznenog progona svih počinitelja. Obitelji nestalih osoba više od 24 godine čekaju informacije o sudbini njihovih nasilno odvedenih članova. Neki od njih ni nakon višekratnih sudjelovanja na identifikacijama, još uvijek nisu pronašli svoje najmilije. Stoga pozivamo na jačanje suradnje svih aktera u ovom procesu, te apeliramo na sve pojedince koji posjeduju informacije o nasilno odvedenim i usmrćenim osobama, da takve informacije dojave nadležnim državnim tijelima”, kažu iz Documente i dodaju:

“Veliki dio postupaka proveden je u odsutnosti počinitelja koji su i danas nedostupni pravosuđu RH-a, a u niz predmeta suđenja su u tijeku ili još nisu ni otpočela. Tijekom 2011. godine podignute su optužnice protiv odgovornih zapovjednih osoba za ratne zločine nad zarobljenicima koji su počinjeni u logorima i zatvorima u Srbiji. Trenutno su za zločine počinjene u Vukovaru, pred županijskim sudovima u Vukovaru i Osijeku, u tijeku su dva kaznena postupka, a u jednom je (ŽDO Osijek) u tijeku provođenje istrage. Svi postupci vode se protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

Documenta se osvrnula i na Škabrnju:

Zbog zločina u Škabrnji vođena su četiri kaznena postupaka pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju pa je tako u odnosu na dvojicu optuženika donijeta osuđujuća presuda i to protiv Milana Babića, u svojstvu predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine (RSK), koji je bio osuđen na 13 godina zatvora, te Milana Martića, u svojstvu Načelnika policije u Kninu, sekretara za unutarnjih poslova Samostalne autonomne oblasti Krajine (SAO Krajina), ministra obrane, ministra unutarnjih poslova SAO Krajine i RSK te konačno predsjednika RSK, koji izvršava kaznu u trajanju od 35 godina zatvora.

Ured tužiteljstva MKSJ teretio je zbog Škabrnje i Slobodana Miloševića, kao i Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše šefove Državne sigurnosti Srbije, koji su prvostupanjskom presudom donesenom u svibnju 2013. godine nepravomoćno oslobođeni krivnje te je postupak trenutno u žalbenoj fazi. Ovo suđenje važno je zbog korigiranja porazne činjenice da nitko od pripadnika državnog vrha Srbije nije odgovoarao za te zločine-
Pravosuđe Republike Hrvatske je do sada donijelo dvije osuđujuće (pravomoćne) presudu i to protiv 16 okrivljenika od kojih je dvoje bilo prisutno tijekom suđenja pred Županijskim sudom u Zadru.

Procesuiranje pred međunarodnim i nacionalnim sudovima za zločin u Škabrnji donio je samo djelomičnu pravdu žrtvama, jer zatvorske kazne izdržavaju samo 3 osuđene osobe, dok su ostali počinitelji i dalje nedostupni.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.