Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Izjava premijera da ste članovi Vlade, a ne Sindikata je skandalozna!

Autor: Dnevno

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske poslali su danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem su reagirali na njegovu današnju izjavu.

Naime, premijer Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade poručio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi Sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne Sindikata.

Sindikati su reagirali na tu premijerovu izjavu, a njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi Sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali našim zahtjevima.

Za razliku od Vas, koji sustavno odbijate sastati se s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji okupljaju oko 40.000 članova, ministrica Divjak razgovarala je sa Sindikatima.

Ministrica Divjak nije članica naših Sindikata, ali se nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost naših zahtjeva i nadalje ih javno komunicira.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u dva su navrata u srpnju i kolovozu tražili sastanak s Vama i bili su spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Da smo imali priliku pokazati Vam argumente za naše zahtjeve i Vi biste ih prihvatili.

Kao izgovor spominjete horizontalan pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. godine postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi. Podržavamo povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatramo da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije nimalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o horizontalnom pristupu plaćama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražit će još jednom sastanak s Vama i to 5. rujna 2019. uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

Sindikati će u međuvremenu na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza 2019. donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća naših zahtjeva.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odazvat će se na sastanak ukoliko nas pozovete i prije 5. rujna 2019. godine.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.