Igor Kralj/PIXSELL

IZABRAN NASLJEDNIK ZVONKA KUSIĆA: HAZU ima novog predsjednika!

Autor: Hina

Akademik Velimir Neidhardt izabran je za novoga predsjednika Hrvatske akademije znanost i umjetnosti (HAZU) i na izbornoj skupštini u četvrtak navečer u palači Akademije dobio je 87 glasova od nazočnih 125 akademika, dok je za njegovu protukanidatkinju Milenu Žic Fuchs glasovalo 37 redovitih članica i članova HAZU.

Akademik Neidhardt stupit će na dužnost predsjednika HAZU 1. siječnja u četverogodišnjem mandatu do 31. prosinca 2022. kao 18. predsjednik u 158. godini djelovanja te vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanove.

Članovi HAZU izabrali su i dvojicu potpredsjednika, akademika Davora Miličića koji je dobio 87 glasova i akademika Franu Para koji je dobio potporu 81 kolega akademika.

Novoizabrani predsjednik HAZU rekao je kako u ovome trenutku velike sreće želi zahvaliti svima koji su ocijenili  da je zadovoljavajući njegov program i program njegova tima u kojemu su i izabrani poptredsjednici akademici Miličić i Paro, te da je njihov pogled na budućnost Akademije, uz naporan rad kojemu će prionuti, zagarantiran.

Posebice je zahvalio predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću jer je tijekom osam godina, koliko je s njim surađivao kao potpredsjednik, od njega mnogo učio i mnogo toga u njegovu kandidatskom programu je nastavak kontinuiteta koji, ocijenio je, nosi uspjehe – prepoznavanje, otvorenost javnosti i relavantnost Akademije.

Zahvalio je i kolegama iz, kako je rekao, “druge ekipe”, istaknuvši kako mu je bila čast da se može s njima natjecati i što je s njima tijekom kampanje i predstavljanja programa u devet razreda HAZU mogao razmjenjivati mišljenja koja će sada, vjeruje, ići u pravcu zajedništva.

Akademkinja Milena Žic Fuchs čestitala je novoizabranome predsjedniku i također istaknula njihovu odličnu suradnju tijekom predizborne kampanje te ustvrdila kako od sada više nema ekipa, već samo zajednički rad za boljitak Hrvatske i HAZU.




Uz izbor predsjednika i potpredsjednika HAZU, na dnevnom redu izborne skupštine bio je i izbor glavnoga tajnika HAZU, ali ni jedan od dvojice kandidata nije dobio potrebih 68 glasova jer je kandidat akademik Dario Vretenar dobio 63 glasa, a akademik Andrej Dujella 57 glasova.

Kako je najavio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, novi izbori za glavnoga tajnika Akademije održat će se 5. prosinca, a u međuvremenu će svih devet razreda HAZU moći do 28. studenoga ove godine predlagati i nove kandidate.

HAZU trenutačno ima 141 redovitoga člana i članicu, od kojih je sedam zbog zdravstvenih razloga izuzeto od dužnosti koje donosi članstvo u Akademiji. Izborima je pristupilo 125 akademkinja i akademika, a budući da je 134 broj akademika koji mogu sudjelovati u glasovanju, za izbor novoga predsjednika bila je potrebna natpolovična većina od toga broja, odnosno 68 glasova.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.